Kini nije trebalo dugo da se oglasi nakon što je takozvana Islamska država dala dodatnu simboliku terorističkom napadu na džamiju u Kunduzu, u Afganistanu. Bombu je aktivirao bombaš samoubica Ujgur, iz kineske provincije Xinjiang, gdje kineska vlada pod teškom represijom kontrolira ovu muslimansku manjinu. Već odavno Ujgure Peking optužuje za terorizam i održavanje veza s Al Qaidom i s Islamskom državom.

ISPK, Isisova ispostava u Afganistanu i Pakistanu, željela je postaviti kontrapunkt eksplicitnoj podršci Kine talibanskom režimu i, usput rečeno, poslati poruku vladi u Pekingu.

Za kinesku vlast, Ujguri su dio nasilne kampanje za dobijanje nezavisne države. Ne ustručavaju se sklapati savezništvo sa teroristima i postavljati bombe, provoditi sabotaže i izazivati ​​društvene nemire. Ujguri, naprotiv, tvrde kako su podvrgnuti stvarnom istrebljenju, kampanjama preodgoja u zatočeničkim logorima i da nemaju drugog izlaza osim protesta protiv akcija protiv svojih ugnjetavača.

Postoje objektivni podaci s obje strane. Godine 2017, s punim procvatom “halifata” takozvane Islamske države, objavljen je video zapis od 30-ak minuta koji prikazuje ujgurske teroriste kako se obučavaju u Iraku i tvrde da će postaviti svoju zastavu u Kini. Uključene su i slike nereda u Xinjiangu.

Sa druge strane, grupe za ljudska prava tvrde kako je bijes među ujgurskim stanovništvom izazvan policijskom represijom. Izvještaji o zatvaranju milion Ujgura (od ukupno osam miliona stanovnika Xinjianga) "pokazuju ugnjetavanje koje vodi ka asimilaciji ili čak genocidu".