Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je spreman i za optužnicu i za hapšenje kojima mu se prijeti u Hrvatskoj zbog izjava iz 1995. godine, ali samo traži da mu se dopusti posjeta Jasenovcu i odavanje počasti ustaškim žrtvama.

“Pogledajte šta je sve izazvala moja želja da položim cvet na Jasenovački cvet. Nijednu ružnu reč nisam rekao”, izjavio je Vučić novinarima u Osečini na upit kako komentira nastavak kampanje u hrvatskim medijima protiv njega i najavu moguće optužnice.

“Pogledajte kakvu je to histeriju izazvalo”, rekao je Vučić i poručio da ga mogu i uhapsiti.

“Zbog čega? Zbog reči od 1995? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvet. Takve optužnice mi možemo dvadeset protiv njih podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam reči da se takvim glupostima uopšte neki ozbiljan čovek bavi”, rekao je Vučić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ove sedmice da i Hrvatska “ako bude loše volje” može optužiti Vučića “zato što je divljao na teritoriju Hrvatske 1995. godine”. Rekao je to komentirajući optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika.

Vučić je ponovio da "nijednu tešku reč niti nešto loše" nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Srbijanski predsjednik Vučić imao je namjeru posjetiti 17. jula spomen-područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše zatvarale i ubijale Srbe, Židove, Rome, te bošnjačke i hrvatske antifašiste.

No posjeta je bila zamišljena kao privatna te nije bila najavljena. Hrvatske vlasti stoga su zabranile Vučićev dolazak navodeći da nije u skladu s uobičajenom diplomatskom praksom.

(Izvor: FENA)