Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se u svojstvu guvernera Bosne i Hercegovine na skupu Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji se održava u Sarajevu.

Skupu prisustvuju predstavnici zemalja članica Konstituence među kojima su i brojne države članice Evropske unije.

“Svi se suočavamo sa velikim izazovima, budžeti su pod pritiskom rastuće inflacije. Ipak, okupili smo se danas u velikom broju da pokažemo spremnost da radimo zajednički u interesu naših država i naroda“, poručila je Turković u izlaganju.

Na konferenciji za novinare Turković je istakla da Bosna i Hercegovina na ovaj način obilježava 30 godina od članstva u Svjetskoj banci i MMF-u.

“Partnerstvo BiH i Grupacije Svjetske banke pokazalo se pouzdanim i dalo je rezultate. Nikad nećemo zaboraviti da ste bili sa nama kad je bilo najteže, odmah poslije rata, ali i za vrijeme poplava i panademije. Ukupan iznos koji je Svjetska banka investirala u BiH, zajedno sa donatorima u proteklih 30 godina iznosi više od tri milijarde američkih dolara kroz 120 projekata. Više od 60 škola širom BiH i 18 bolnica je obnovljeno, preko 500 kilometara putne mreže je rekonstruirano uključujući i tunele i više od 50 mostova. Samo u periodu od 2017. godine projekti Svjetske banke podržali su otvaranje više od 30.000 radnih mjesta“, istakla je Turković.

Usaglašena je nova strategija partnerstva sa Svjetskom bankom koja će podržati projekte u vrijednosti od 700 miliona američkih dolara.

“Očekujemo da će Vijeće ministara BiH ubrzano razmatrati mogućnosti da se pridružimo fondu za pomoć siromašnim zemljama pod nazivom IDA, da uđemo u društvo donatora, unaprijedimo partnerski odnos sa Svjetskom bankom, tako što ćemo preći iz grupe onih koji primaju u grupu onih koji daju uvećane doprinose za finansiranje projekata u zemljama u potrebi“, dodala je Turković.