“Imam potrebu ovo da napišem jer se kao doktor veterinarske medicine smatram odgovornom da na neki način zaštitim stanovnike svoje države. Uopšte me ne zanima kakve će reakcije ovaj post izazvati. Također, unaprijed se gadljivim ljudima izvinjavam, ali šta je tu je.

Na idućim slikama (ovi savijeni crvići) se nalaze paraziti Anisakis spp., a koji se nalaze u osliću koji se nama, državljanima Bosne i Hercegovine, uvozi iz Španije. Anisakis (anizakijaza) je zoonoza, što znači da je potencijalno opasan za zdravlje čovjeka. Ukoliko se pojede nedovoljno obrađen, Anizakis može izazvati ulkuse u želucu, ali i alergijske pa čak i anafilaktičke reakcije.

U Hrvatskoj je prije par godina potpuno zabranjen uvoz ove iste ribe iz Španije, ali se u BiH komotno nastavila uvoziti i biti potencijalna opasnost za javno zdravstvo, dok se o tome šuti. Ne znam na koji način i kako je to kod nas zakonom regulisano. Vjerovatno nikako - pa se zbog toga sami pripazite. Prije nego kupite/pojedete zamrznuti oslić porijeklom iz Španije, malo bolje razmislite, ili ukoliko ga već imate morate ga jako dobro očistiti i termički obraditi, kako ne biste imali posljedice”, napisala je Rizvanović.


Što se tiče zakonskih propisa, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine može, nakon prijave zabraniti stavljanje na tržište, odnosno narediti povlačenje s tržišta neispravnih i po zdravlje opasnih proizvoda. A to mogu učiniti i inspekcijski organi nakon prijave potrošača.

Još 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske zbog prisutnosti endoparazita iz prodaje je povuklo oslić bez glave, porijeklom iz Španije, koji je na tržište plasiran u pakovanju kompanije "Ledo".

Tragom pritužbe potrošača, proveden je inspekcijski nadzor i uzorkovanje proizvoda u maloprodaji, a analizom je potvrđena prisutnost parazita anisakis sp.
Proizvod ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali zbog vidljive prisutnosti parazita anisakis sp. nije u skladu s normama o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog porijekla, javili su tada hrvatski mediji. Prisustvo endoparazita Anisakis sp. potvrđeno je i kod drugih proizvođača koji su oslić nabavljali iz Španije.