Papa Franjo je u četvrtak, 15. septembra, izjavio da je "suživot s muslimanima nešto što dosta funkcionira".

Na konferenciji koju je održao novinarima koji su ga pratili na letu natrag u Rim iz Kazahstana, papa Franjo je rekao da je "suživot s muslimanima nešto što prilično dobro funkcionira i idemo naprijed ne samo u Kazahstanu, nego i u nekim zemljama u sjevernoj Africi.”

Papa je govorio i o učešću na vjerskom skupu u Kazahstanu. “Svako je rekao svoje, svako je poštovao stav drugoga i razgovarao kao braća, jer ako nema dijaloga dolazi do neznanja ili rata”, rekao je Sveti Otac, osvrćući se na susret vjerskih poglavara koji se održao u Kazahstanu.  Tada je kazao da je “bolje živjeti kao braća. Jedna nam je stvar zajednička, svi smo ljudi, svi, ali živimo kao dobro obrazovani ljudi... Hajde da se dogovorimo, ali hajde da malo porazgovaramo. Upoznajmo se, mnogo puta ovi nesporazumi dolaze iz nedostatka znanja”, naglasio je.

Papa Franjo je uvjeravao da "to nije relativizam", jer "ne odričem se svoje vjere ako komuniciram s tuđom, naprotiv", te nastavio: "Na svjetskom susretu za stolom su sjedili Jevreji, kršćani, muslimani, istočnjačke religije i svi su govorili i slušali jedni druge s poštovanjem."

Papa Franjo boravio je od 13. do 15. septembra u Kazahstanu, azijskoj zemlji gdje su ga emotivno primili kršćani i muslimani. Kazahstan je zemlja u kojoj 70% stanovništva ispovijeda islam. Druga najveća religija je rusko pravoslavlje, a katolika, prema statistikama iz 2008. godine, ima oko 250 hiljada. Zemlja je također dom mnogim imigrantima.

Jedan od glavnih ciljeva Papinog apostolskog putovanja bilo je učestvovanje na II. kongresu poglavara svjetskih i tradicionalnih religija u Nur-Sultanu. Papa se susreo s predsjednikom Kazahstana, drugim vjerskim poglavarima, uključujući poglavara Moskovske pravoslavne crkve, velikog imama Al-Azhara, Al-Tayyeba, te velikim brojem kršćana i muslimana.