Leo Messi napušta Barcelonu. Tako je objavio klub juče kasno popodne , deset dana prije početka La Lige. Argentinac neće obnoviti ugovor. Barcelona je u saopćenju kazala da se radi o "propisima španske lige", odnosno finansijskog fair Playa, da se klub štiti od "ekonomskih i strukturalnih prepreka". Predsjednik Joan Laporta objasnio je Jorgeu Messija, ocu argentinskog igrača, da će biti nemoguće registrirati ga za novu sezonu.

Prije godinu dana, zasićen lažima bivšeg predsjednika Josepa Maria Bartomeua, Messi je već želio otići. Bartomeu je naslijedio Joan Laporta koji još uvijek nije u stanju urediti poslovanje i poplaćati sve dugove nastale tokom starog režima niti je znao izaći na kraj sa pohlepom Messijevog oca unatoč činjenici da je ovaj odlučio prihvatiti ugovor manji za 50% i zbog kojeg je jučer došao u Barcelonu na potpis.

Sve je bilo spremno, ali…

Messi ne vjeruje u potpunu ekonomsku stabilnosi kluba, koji mu je bio spreman ponuditi 200 miliona eura za pet sezona niti smatra da je Barcelona kompetitivna za naredne sezone. Nije ga zadovoljio čak ni potpis njegovog prijatelja Agüera, tražio je da se dovede Romero, stoper Atalante kako bi se ojačala odbrana tima. Uprkos svemu, Messi nije pregovarao ni s jednim drugim klubom osim s Barcelonom i pripremao se za potpisivanje novog ugovora.

Upravni odbor kluba sa Joanom Laportom na čelu tražio je spas kod Goldman Sachsa sa pozajmicom u iznosu od 525 miliona eura. Osim toga, problem je pojačan  kada je rukovodstvo španske La Lige posudilo novac koji je odlučilo rapsorediti klubovima a Barcelona to nije prihvatila, kao ni neki drugi klubovi, jer takva pozajmica podrazumijeva komplikovane finansijske uslove na koje klubovi ne pristaju.

Ugovor koji je trebao vezati Messija s Barcelonom dogovoren je prije nekoliko sedmica. Njegova posljednja najveća godišnja bruto plaća, zajedno sa svim bonusima, iznosila je 138.809.404 eura. Sa svim porezima i izdacima ta je godišnja plaća iznosila 77.929.955 eura. Ove bi sezone, međutim, trebao imati oko 40 miliona.

Zbog toga je Barcelona bila prisiljena na finansijski inženjering, imao bi manju plaću u naredne dvije sezone ali bi dobio dva bonusa: jedan za obnovu i jedan za kraj ugovora. Messi je, unatoč činjenici da je trebao potpisati na pet sezona, imao mogućnost igrati samo u naredne dvije sezone za Barcelonu (nakon treće imao je mogućnost odlaska u američku Major League Soccer). Kako dalje odlučivali bi nakon što završi Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

U prva 24 mjeseca trebao je primiti, između plaće i dva bonusa, oko 160 miliona eura bruto. Kada bi nastavio kao igrač Barce, iznos bi se smanjivao svake naredne sezone a cijeli ugovor bio bi vrijedan oko 200 miliona eura.

Međutim, regulacija finansijske kontrole LaLige dovela je Barcelonu u probleme jer je klub, na svakih potrošenih 25 miliona morao imati prihpod od sto miliona.

Obnovom Messijevog ugovora i plaćom za prvu sezonu od 40 miliona eura bruto, morali bi smanjti rashode za 160 miliona kako bi ga registrovali, a ukupnio bi morali smanjti rashode za 200 miliona naredne sezone.

To je prisililo Laportu za donošenje drastičnih odluka. Jedna od njih bila je prodaja Antoinea Griezmanna, koji ima  drugu najveću plaću u svlačionici Barcelone.

Smanjenje plaća ostatka tima (Piqué, Sergio Busquets, Jordi Alba i Sergi Roberto) također je bilo potrebno ali ti pregovori idu ili slabo ili nikako a dodatan je problem nastao kada se ovih dana saznalo kako je prošlosezonski gubitak kluba 300 miliona eura.   

Barcelona je klub koji je bankrotirao zbog pandemije i katastrofalnog načina na koji ga je vodila uprava predsjednika Bartomeua. Dug je toliko narastao da klub ne može registrirati čak ni talentiranu djecu niti ima resurse da u svojim redovima ostavi kapitena i najboljeg igrača.

Navijači se još uvijek nadaju nekom čudesnom preokretu, da Laporta na današnjoj press konferenciji objavi kako Messi ostaje, ali se čini kako je klub bliže bankrotu nego Messijeviom ostanku. Jednostavno je, klub sa najvećim dugovima na svijetu jednostavno nema snage potpisati najskupljeg igrača na svijetu.