Prostor oko Ratne džamije na Igmanu popunili su građani iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Oni s kojima smo imali priliku porazgovarati kažu da je danas značajan dan kada se treba prisjetiti i odati počast svim šehidima i borcima koji su herojski branili domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Enver Heleg stigao je iz Bosovače kako bi pratio današnji program na Igmanu, a kazao je kako svake godine dolazi i kako se osjeća odlično. Smatra da je značajno prenijeti mladim generacijama ono što se na ovom mjestu dešavalo prije skoro 30 godina.

“Itekako je značajno i treba prenositi na mlade generacije, ovo se ne smije prepustiti zaboravu. Svake godine nas treba biti u sve većem broju, jer ovo treba da živi. Bosnu moramo ostaviti mladim generacijama da je čuvaju, baš kao što su je mladi borci sačuvali tokom agresije. Treba se potencirati da se ovdje dolazi što više i de ne damo našu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Heleg.

Na Igmanu je danas prisutan i veliki broj mladih, među njima i 18-godišnji Rijad Mehanović iz Olova.

“Dolazio sam i prije, više puta, na ovu manifestaciju. Lijepo se osjećam. Dolazimo da očuvamo našu tradiciju, da se sjetimo šehida i boraca koji su branili domovinu. Posjetit ćemo džamiju, klanjati džuma-namaz”, rekao je Mehanović.

Kazao je kako današnju omladinu ove teme toliko i ne zanimaju, ali da treba o tome govoriti i pamtiti.

Nesima Kmetaš iz Bugojna stigla je s porodicom i prijateljima iz Njemačke i Belgije. Kazala je kako ona redovno dolazi na manifestaciju, jedino nije bila prisutna tokom pandemije.

“Stalo mi je do ovakvih manifestacija. Naša Bosna svakome pruža ljubav, a od Bosne svako sve uzima a Bosnu ne priznaje. To nekad insana zaboli. Danas sam patriotski raspoložena”, kazala je Kmetaš, dodajući kako je danas dan kada se treba prisjetiti šehida i njihove veličanstvene borbe.

Na pitanje koliko je značajno da su danas ovdje prisutni mladi, Kmetaš je odgovorila:

“Ovdje su s nama prijatelji iz Njemačke i Belgije. Predložila sam im da idem ona Igman, jer mi odrasli znamo, ali trebamo prenijeti i našoj omladini, ali ne da ih učimo da mrze, već da svoje vole a tuđe poštuju. Da budu velikodušni, onakvi kako nas uči naša vjera, da budu dobri ljudi i vole svoju Bosnu i Hercegovinu.”

Hutbu u Ratnoj džamiji danas je kazivao muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji je na Igmanu danas u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.

I danas trebamo braniti svoj narod i domovinu, samo drugačijm metodama i sredstvima, koja odgovaraju današnjoj situaciji, naglasio je ef. Adilović te ukazao da smo u današnje vrijeme svjedoci “novim nasrtajima na suverenitet naše domovine, a samim time i na opstanak našeg naroda”.

"Danas su na sceni druge metode, ali ciljevi su isti, kao i u periodu nedavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ni po koju cijenu ne smijemo dozvoliti nestanak naše domovine, jer bi to značilo i nestanak našeg naroda. Potrebno je da svi uradimo što možemo kako bi BiH bila stabilna i prosperitetna", poručio je Adilović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Adilović je podsjetio da je u augustu 1993. godine na Igmanu zaustavljena agresorska ofanziva i spriječen pokušaj da glavni grad padne u potpuno okruženje i blokadu, dodavši da je zbog toga “ovo mjesto i vrijeme prava prilika da se prisjetimo i analiziramo tu opasnost, ali i ostale opasnosti koje su ugrožavale i ugrožavaju opstanak našeg naroda, vjere i domovine.”

Ocijenio je da je sada vrijeme da se zaustavi sužavanje teritorije na kojoj Bošnjaci žive, te da se preokrene proces, odnosno, da se Bošnjaci vraćaju tamo odakle su protjerani.

Dodao je da je potrebna i snažnija vjera i život u skladu sa principima vjere. Na kraju je pozvao prisutne da ne zaboravljaju pobjede, da iz njih uzimaju poruke te da s ponosom o njima pričaju djeci, prenosi MINA.

Program je završen učenjem dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a koju je proučio Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.