U Sarajevu je održan radni ručak lidera opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, javlja Anadolu Agency (AA).

Palmer je nakon sastanka kazao da osjeća veliko zadovoljstvo što je ponovo u Sarajevu.

"Ovdje smo kako bismo izrazili solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno kako bismo dali podršku BiH u njenom kretanju ka članstvu u EU", kazao je Palmer.

Dodao je da su danas imali vrlo dobre i konsultativne razgovore.

"Naravno, nije lako postići ono što se želi, ali smo bili konkretni. Ovo su bili razgovori sa političkim liderima i pozitivno smo iznenađeni time da su izrazili spremnost da se dođe do dogovora koji će biti od koristi za BiH i njeno kretanje naprijed kao i za sve građane Bosne i Hercegovine", rekao je Palmer.

Napomenuo je da nemaju nikakva rješenja, ali da imaju spremnost da podstaknu razgovore.

"Time želimo da damo tu neku injekciju hitnosti koliko je važno da se ova pitanja riješe i da postoji šansa u 2021., koja nije izborna godina, da se rješavaju pitanja kao što je izborna reforma, kao što je ograničena ustavna reforma i kao što je zakonodavstvo vezano za izbore", kazao je Palmer.

Eichhorst je izjavila da je cilj svih ovih sastanaka da se ohrabre svi akteri kako bi počeli raditi na važnim temama, uključujući i provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Imali smo veoma dobar dijalog i dotakli smo se preporuka OSCE-a vezano za sam izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka i mi smo sa naše strane uputili iste. Njihov osnovni cilj tiče se uklanjanja diskriminacije koja je utvrđena u zakonskim okvirima BiH, eliminiranju korupcije, sprečavanju svih krađa i drugih povreda Izbornog zakona. Još jednom želim da se zahvalim svim akterima danas na konstruktivnom dijalogu. EU i SAD jedinstveni su u svojim stavovima kada je riječ o radu po ovim pitanjima", kazala je Eichhorst.