Španski motociklista Raul Torras Martinez (46) preminuo je jučer od posljedica nesreće doživljene u utrci Supertwin TT na britanskom otoku Man, potvrdili su organizatori. Član Toll Racing Teama koji je debitirao 2017. i nastupio u 21 TT utrci, doživio je nesreću u posljednjem krugu trke, navodi se u saopćenju.

Martinez se tako našao na dugačkoj listi sa imenima žrtava Tourist Trophyja britanskog otoka Man, koji se smatra najopasnijim motociklističkim događajem na svijetu.

U junu 2022. se desila slična tragedija kada je u kvalifikacijama poginuo Mark Purslow. Te godine je poginulo troje ljudi u pet dana koliko traje trka, Purslow te Oliver Lavorel i Davy Morgan. Ukupno 264 vozača do sada je izgubilo živote na trci Isle of Man u njenoj historiji.

Od 1909. godine na otoku Man, smještenom između Sjeverne Irske, Škotske i Engleske, održava se najteža i najopasnija utrka na svijetu: Isle of Man Tourist Trophy. Test se održava u "Mountain Courseu", krugu otvorenih ruta, koje su zatvorene za saobraćaj kako bi se događaj mogao održati. S dužinom od 60,73 kilometara i više od 200 zavoja u kojima motocikli prelaze 300 km/h u mnogim sektorima, Isle of Man TT je ogroman izazov velie opasnosti.

Prva trka održana je 28. maja 1907. Godine, voženo je 10 krugova na kružnoj stazi dugoj 25,5 kilometara. Pobjednik ovog prvog izdanja u kategoriji jednocilindraša (a ujedno i ukupni pobjednik) bio je Charlie Collier, koji je vozeći Matchless rutu završio za četiri sata, osam minuta i osam sekundi, postigavši prosječnu brzinu od 61,5 km/h. Trofej koji se dodjeljuje pobjedniku tog prvog izdanja darovao je markiz de Mouzilly, a predstavlja boga Hermesa. Pehar se trenutno dodjeljuje pobjedniku u seniorskoj kategoriji.

Danas je prosječna brzina na trci više od 200 km/h a najveća izmjerena brzina bila je 332 km/h.