Australija je jučer izjednačila svoj najtopliji dan u historiji nakon što je udaljeni obalni grad izvijestio o temperaturi od 50,7 stepeni Celzijusovih.

Temperatura u Onslowu, u zapadnoj Australiji, u četvrtak je bila jednaka rekordu postavljenom 1962. godine u južnom dijelu Australije. Onslow i okolna područja mogli bi srušiti rekord s temperaturama koje će danas, prema najavama meteorologa, lagano rasti.

Ove informacije dolaze nakon što je zapadna Australija izvijestila o velikim požarima prošlog mjeseca. Jedan požar u blizini rijeke Margaret zahvatio je više od 6.000 hektara zemlje, prisiljavajući stanovništvo na evakuaciju.

Zavod za meteorologiju potvrdio je u četvrtak da je Onslow izjednačio rekord u 14:26 sati po lokalnom vremenu. Kako javljaju tamošnji mediji, prosječna temperatura u Onslowu u ovo doba godine iznosi 36,5 stepeni Celzijusovih. Dva druga grada, Mardie i Roebourne, također su prijavila u četvrtak temperature više od 50 stepeni.

Luke Huntington iz Biroa za meteorologiju rekao je da je nakupljanje vrućeg zraka u regiji uzrokovano nedostatkom padavina. Rekao je i to da ljudi posebno vode računa o tome da ostanu u zatvorenom prostoru s klima-uređajem, ili ako moraju biti na otvorenom, da ostanu u hladu i piju dosta tečnosti.

Jedan stanovnik Roeburna, Mark Barratt, rekao je za ABC News da su temperature postale toliko visoke da je klima-uređaj u njihovom uredu prestao raditi.

„Predmeti počinju osjećati stres, to je sigurno“, rekao je.