Ukrajinski parlament ratifikovao je u četvrtak nacrt vojnog okvirnog sporazuma s Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupno 303 od 450 zastupnika glasalo je za odobrenje ukrajinsko-turskog međuvladinog vojnog okvirnog sporazuma.

Sporazum, potpisan tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Turskoj u oktobru 2020., čini pravni osnov za međusobnu vojnu saradnju dvije zemlje.

Prema sporazumu, Turska se obavezala da će osigurati 205 miliona turskih lira (18,5 miliona dolara) za pomoć Ukrajini u ispunjavanju vojnih potreba.

Ukrajinske oružane snage kupile su šest bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 i tri kontrolne stanice od Turske 2019. godine, a u julu je prva serija dronova isporučena ukrajinskoj mornarici.

Oružane snage Republike Turske od 2014. godine koriste bespilotne letjelice Bayraktar TB2 u borbi protiv terorizma u akcijama unutar i van granica zemlje. Ova bespilotna letjelica osim u Ukrajini trenutno se koristi i u nekoliko drugih zemalja, uključujući Katar i Azerbejdžan.

Značajna uloga ovih letjelica bila je vidljiva tokom operacija Turske u Siriji, a stručnjaci odbrambenog sektora istakli su da dronovi doprinijeli tome da su operacije trajale kraće od očekivanog i imale manje gubitaka.

Bespilotne letjelice Bayraktar TB2 igrale su značajnu ulogu u okončanju jermenske okupacije Karabaha, u Azerbejdžanu, koja je trajala oko 30 godina.