Ukrajinska vojska ubila je do dvanaest ruskih generala tokom dosadašnje agresije. To potvrđuje istraga The New York Timesa, koji tvrdi da su SAD dale obavještajne podatke o ruskim jedinicama koji su Ukrajincima omogućili da napadnu i ubiju neprijateljske generale u Ukrajini. Do sada se znalo da je poginulo najmanje osam generala Kremlja, ali brojka od dvanaest zaprepastila je analitičare koji pomno prate sukob.

Kako su Sjedinjene Države pomogle Ukrajini? Pružanjem osjetljivih informacija o lokaciji mobilnog štaba ruske vojske, koji se često premješta kako bi se izbjeglo praćenje. Ono što su ukrajinski zvaničnici nakon toga napravili bilo je da kombinuju te geografske podatke s podacima vlastite obavještajne službe, uključujući radio presretanje komunikacije ruskih vojnika. Na taj način Ukrajina je uspjela izvesti precizne artiljerijske udare na neprijatelja.

Poznato je da su tokom rata Sjedinjene Države postale uši i oči Ukrajine na frontu. Američki zvaničnici tvrde da je podrška američke obavještajne službe bila odlučujuća na bojnom polju. Washington je odlučio ne slati vojnike u Ukrajinu, ali je obećao opskrbiti svog saveznika teškim naoružanjem. Zapravo, manja verzija drona Switchblade, koja je već prisutna na bojnom polju, može se koristiti za identifikaciju i ubijanje pojedinačnih vojnika, a mogla se koristiti i za uklanjanje generala koji sjedi u vozilu ili daje zapovijedi na prvim linijama.

Sjedinjene Države, s CIA-om i drugim sigurnosnim agencijama, okrenule su se povjerljivim i komercijalnim satelitima kako bi pratile kretanje ruskih vojnika, navodi The New York Times. Portparol Pentagona John F. Kirby rekao je da neće iznositi detalje obavještajnog rada, ali je priznao da Sjedinjene Države pružaju "Ukrajini informacije i obavještajne podatke koje može koristiti za odbranu".

Jedna od žrtava ove strategije bio je ruski general Valery Gerasimov, koji je, prema njujorškim novinama, ranjen tokom posjete frontu u istočnoj Ukrajini prošle sedmice. Prema ovom izvještaju, ruski načelnik glavnog stožera za dlaku je izbjegao smrtonosni ukrajinski napad na školu koju se koristili kao vojnu bazu u gradu Iziumu pod ruskom kontrolom. U napadu je ubijeno oko 200 vojnika, uključujući najmanje jednog generala. Taj general je bio Andrej Simonov.

Jedinice Nacionalne garde izvijestile su 30. aprila da su na tom području vidjele terensko komandno mjesto ruske 2. armije i prenijele koordinate vojsci čija je artiljerija gađala položaje. Prema izvještajima, više od 30 ruskih oklopnih vozila, uključujući tenkove, pogođeno je raketama.

Smrt generala nije bezvezan detalj u ratu koji je, prema Ukrajini, već prouzročio više od 20.000 žrtava među ruskim vojnicima, često loše opremljenim i s problemima u komunikaciji.

Osim SAD-a, druge zemlje saveznice u stvarnom vremenu pružaju obavještajne podatke ukrajinskom vrhu za napad na ruske trupe. Jedna od rijetkih operacija koja je izašla na vidjelo je dostava podataka tokom prvih dana invazije, kada su američke obavještajne agencije upozorile na skori napad na aerodrom Hostomel sjeverno od Kijeva, što bi Ukrajini omogućilo da ojača svoju odbranu i spriječi ruske zračno-desantne snage da konačno preuzmu kontrolu nad erodromom.

Kako ga citira New York Times, Frederick B. Hodges, bivši vrhovni zapovjednik američke vojske u Evropi i koji sada radi u Centru za analizu evropske politike, uvjerava da Rusi "pokazuju malo discipline, nedostatak iskustva, aroganciju; nije teško geografski locirati nekoga na telefonu ko jasno i glasno govori."