U Ohridu je 8. i 9. juna održan samit “Otvoreni Balkan”, kojem su, pored čelnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te prvi put i predstavnik Crne Gore, premijer Dritan Abazović.

Tegeltija je Predsjedništvu BiH poslao samo informaciju da će ići u Ohrid, ali nije zatražio saglasnost kako za putovanje, tako ni za ono o čemu će govoriti. Kao što je poznato, Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo odluku za pristupanje ovoj inicijativi.

Trojica inicijatora Edi Rama, premijer Albanije, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Zoran Zaev, bivši premijer Sjeverne Makedonije, osmislili su ovaj koncept sa “svrhom uspostavljanja zone slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga na Zapadnom Balkanu”.

No, ispostavilo se da je to koncept “Velike Srbije”, što u “Stavu” tvrdimo od prvog dana. Potvrdu je dao ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i potvrdu da to nije izašlo iz glave Aleksandra Vučića nego iz moskovske kuhinje. Naime, Lovrov je nakon otkazivanja posjete Srbiji govorio o tome kako je jedna od tema razgovora trebala biti i Bosna i Hercegovina, kao i podrška inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Ruski državni mediji su pojasnili šta je cilj Rusije na Balkanu. Novinska agencija Rusije RIA novosti u tekstu “Balkan – novi front u ratu sa Rusijom” navodi kako “situacija u Bosni, oko Kosova (i albansko pitanje u cjelini, uključujući Makedoniju i Crnu Goru) ukazuju da su sadašnje granice veoma uvjetne”.

Dalje se naglašava kako Zapad želi da uspostavi vojnu kontrolu nad regijom, ali ne želi da preuzme odgovornost za životni standard siromašnih zemalja s neshvatljivom budućnošću. “To se prije svega tiče Bosne, ali i Albanije sa Sjevernom Makedonijom, a još više Kosova sa neriješenim statusom. Ne treba samo da se trudimo da Srbija bude naša ispostava u Evropi. Moramo da joj pomognemo da postane nezavisni centar moći u regionu”, navodi se, između ostalog, u tekstu. Ukratko, Srbija može postati nezavisni centar moći u regiji kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”, odnosno kroz novu Veliku Srbiju, ali bez Bosne i Hercegovine. Sa Srbijom nigdje. A Tegeltija može biti samo posmatrač u Ohridu.