Studentska kuća Humanitarne organizacije "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo (MDD) otvorena je danas u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

S ciljem da im olakša školovanje, "Merhamet" je u svom objektu u Sarajevu obezbijedio besplatan smještaj i hranu za studentice iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka čije su porodice slabijeg materijalnog stanja te za talentirane studentice.

"Merhamet" će nastojati da ovim studenticama obezbijedi i stipendije.

Kenan Vrbanjac, predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" MDD, kazao je kako se studentska kuća sastoji od tri odvojene stambene jedinice.

"Mi smo ovim željeli da prikažemo jednu kućnu atmosferu, da studenti imaju jedan prelijep ambijent za učenje", kazao je Vrbanjac.

Dodao je kako će ovdje boraviti i studentice koje dolaze s područja Sandžaka.

"To nam je posebno drago. Imamo tri studentice koje su već smještene u Studentskoj kući. Također, većina djevojaka je iz manjeg bh. entiteta i radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja ili talentirana djeca, a koja nisu u stanju da plaćaju enormno skupe kirije", kazao je Vrbanjac.

Dodao je kako su u posljednje vrijeme životni troškovi značajno povećani te da će "Merhamet" nastojati ponuditi i druge vrste pomoći.

U Studentsku kuću je uloženo oko 200.000 KM, a u njoj može boraviti oko 15 studentica.

Partnerske organizacije projekta su turski Crveni polumjesec, CRS, "Merhamet" Njemačke i "Merhamet" kao voditelj projekta.

"Drago nam je da smo dio ovog ovako jednog humanog projekta i jednog projekta koji ostaje kao neko trajno dobro i koji po našem mišljenju će omogućiti toj djeci da isplivaju iz socijalne bijede, završe školu, povuku svoju braću i sestre, ako imaju, da imaju nekako normalan život", kazala je Edina Kadirić, direktorica "Merhameta" Njemačke sa sjedištem u Frankfurtu.

Zahvalila je donatorima u Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama.

"Uspjeli smo da skupimo novac, da opremimo kompletnu kuću sa svim ovim namještajem, posuđem, posteljinom, svim što je potrebno, da bi se ovako ugodno živjelo. Nadamo se da će djevojke ispuniti naše povjerenje, povjerenje naših donatora i biti dobri đaci", kazala je Kadirić.

Nada se da će i u budućnosti imati priliku učestvovati na ovakvim i sličnim projektima.

Amina Dedeić iz Rožaja zahvalila je "Merhametu" koji je omogućio smještaj.

"Trenutno u ovoj zgradi borave dvije cure koje su iz Rožaja. Imamo priliku ovdje da boravimo. Znači itekako mnogo", kazala je studentica prve godine Farmaceutskog fakulteta.

Dilek Kurt, predstavnica turskog Crvenog polumjeseca, kazala je kako saradnja s "Merhametom" traje nekoliko godina.

Jedan od projekata na kojem su sarađivali jeste i ova Studentska kuća.

"Riječ je o podršci projektu namijenjenom studenticama slabijeg imovinskog stanja i koje su talentovane. Nastavljeni su i naši projekti s Crvenim križom u zemlji, kao i drugim lokalnim organizacijama. Aktivnosti će biti nastavljene i u budućnosti", kazala je Kurt.

U Studentskoj kući će boraviti i Hana Avdić, iz Crne Gore, koja studira anglistiku na Filozofskom fakultetu.

Kazala je kako nije mogla ni sanjati da će dobiti priliku da živi na ovakvom mjestu i zahvalila je svima koji su tome doprinijeli.

Danas će biti potpisani i ugovori sa studenticama.