Foto: Svein Erik Bjorvand

U Oslu, glavnom gradu Norveške, nedavno je otvoren spektakularni muzej posvećen Edvardu Munchu, jednom od najtipičnijih predstavnika ekspresionizma u slikarstvu.

U ovom veličanstvenom zdanju nazvanom prosto Munch nalazi se 11 izložbenih dvorana na 13 spratova. Gradnja cijelog muzeja koštala je 260 miliona dolara, a gradila ga je španska arhitektonska kuća Estudio Herreros. Munch se nalazi u uvali Bjørvika i promptno je postao atrakcija kako za domaće tako i za strane turiste. 

Ova institucija, koja je, prirodno, posvećena liku i djelu velikog norveškog ekspersioniste, samo od ljeta ove godine postavila je na svoje zidove oko 28.000 umjetničkih djela koja su premještena iz muzeja u Tøyenu, koji je također bio posvećen ovom velikom slikaru, u novi muzej koji je otvoren u Bjørviku.

Prethodno je 2008. godine Grad Oslo raspisao konkurs za najbolji projekt za novi Munchov muzej na području Bjørvika, nove urbane zone u kojoj se nalazi i Opera House u Oslu. Na konkursu su 2009. godine pobijedili španski arhitekt Juan Herreros i njegov studio Herreros Arquitectos (sada Estudio Herreros).

Međutim, prije lokalnih izbora u Oslu 2011. godine Progresivna partija Osla donijela je odluku da više neće podržavati projekt iz ekonomskih razloga. Nakon izbora, u decembru 2011. godine, Gradsko vijeće Osla izglasalo je prekid projekta. Umjesto navedenog projekta, ovo vijeće je željelo razmotriti poboljšanje postojećeg muzeja ili premještanje zbirke u Nasjonalgalleriet.

U maju 2013. godine Gradsko vijeće Osla konačno je donijelo odluku o oživljavanju projekta i preseljenju muzeja na novo mjesto na rivi, pored Opere u Oslu. Izgradnja je započela tokom septembra 2015. godine, a novi muzej bio je meta velikih kritika zbog svog dizajna, tj. označen je kao najveća svjetska zbirka zaštitnih ograda.

Od ljeta 2021. godine umjetnine su se konstantno premještale u novi muzej u Bjørviku, koji je konačno prije nekoliko dana otvorio svoja vrata i za posjetioce.

Za sve one koji ne znaju, najpoznatija slika Edvarda Muncha je Krik, koja prikazuje užasnutu, pomalo demonsku figuru kako stoji na mostu nasuprot krvavocrvenog neba. Slika bi trebala simbolizirati ljudsku vrstu nadjačanu osjećajem egzistencijalnog straha i tjeskobe. Pejzaž u pozadini je Oslofjord, gledan s brda Ekeberg, nedaleko od Osla. U neposrednoj je blizini bila bolnica za mentalno oboljele, gdje je bila smještena njegova sestra Laura koju je svakodnevno posjećivao.