Sajam privrede 2023. u Mostaru po 24. put otvorio je svoja vrata i ugostio privrednike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste, a na sajmu su izlagači iz 30 država, među kojima su neki od najjačih tvrtki iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera. Sajam će trajati pet dana, a najavljeni su stručni skupovi, okrugli stolovi i drugi značajni događaji.

Sajam je proglasila otvorenim Galit Peleg, ambasadorica Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu koja je naglasila da je mostarski sajam mjesto brojnih prilika, partnerstava i novih projekata.

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH istaknuo je kako je ekonomija ključni integrativni faktor društva, zbog čega je ovaj sajam važan međunarodni događaj koji zaslužuje pažnju domaćeg i regionalnog poretka.

- Prisustvom premijera susjednih zemalja šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanu potrebe uzajamne suradnje, zajedničko dobro s obje strane - u BiH i van nje  - kazao je Nikšić, dodajući kako su međunarodni predstavnici pokazali da je Europska unija opet tu i spremna surađivati s novim vlastima u BiH na svim nivoima, kako bi krenuli prema integraciji u EU gdje smo dobrodošli.

Naglasio je i kako je partner ovogodišnjeg sajma država Izrael, koja je značajna zemlja svjetske ekonomije s kojom BiH mora graditi prisne odnose.

Videoporukom se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je kazao kako su svi predani unapređenju mira, blagostanja i sigurnosti. Dodao je kako su u Izraelu razvili slobodnu ekonomiju te da su postali poznati po inovacijama. Izrazio je nadu da Bosni i Hercegovini mogu pomoći s idejama i radnim navikama te da saradnja naše zemlje s Izraelom može biti od uzajamne koristi.

Na kraju svog obraćanja Netanyahu je izjavio da mu je poznato da se svi u ovoj državi bore protiv antisemitizma.

"Posebno hvala mom prijatelju Čoviću. Obećao si da ćeš u Mostaru ukloniti nazive ulica nazvanih po ratnim zločincima. Obećanje si ispunio. Cijenim tvoj čin koji može poslužiti kao primjer svima u svijetu", zaključio je Netanyahu.