Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip u subotu je svečano otvorio most Hasankeyf-2, u jugoističnom turskom gradu Batmanu, koji je jedan od najdužih mostova u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je putem videokonferencije prisustvovao svečanosti otvaranja mosta na rijeci Tigris, koji povezuje Batman i Midyat te ujedno predstavlja rješenje za prelazak brane u toj u regiji.

Most, dug 1.001 metar, postao je jedan od najdužih mostova na području Turske. Riječ je mostu sagrađenom prema standardu autoputa, a sadrži prelaz i za pješake.

Most, s maksimalnom visinom stuba od 90 metara i maksimalnim rasponom od 168 metara, izgrađen je u hibridnom dizajnu.

Erdogan je izjavio danas u Istanbulu kako će učiniti sve da 2021. godina bude godina procvata za njegovu zemlju i njegov narod.

Obraćanje je počeo riječima sjećanja na osmog po redu predsjednika Republike Turske rahmetli Turguta Ozala, koji je preminuo na današnji dan prije 28 godina.

Govoreći o borbi protiv pandemije koronavirusa, Erdogan je kazao kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i zapadni mediji Tursku navode kao zemlju primjer u borbi protiv pandemije.

"U atmosferi u kojoj gotovo 100 zemalja svijeta još nije dobilo ni prvu dozu vakcine, naši građani su primili 20 miliona doza", rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na značajan uspjeh Turske u oblasti infrastrukture.

"Stranci koji dolaze u Tursku zavide nam na našim putevima, mostovima, aerodromima. Naši građani više ne odlaze u inostranstvo da bi dobili zdravstvene usluge. Stotine hiljada stranaca svake godine svoj lijek traži u bolnicama u našoj zemlji", kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao kako njegova zemlja svakoga dana bilježi rekorde u izvozu i industrijskoj proizvodnji.

"U martu smo zabilježili rast izvoza od 42,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 18,9 milijardi američkih dolara i to je najveći mjesečni izvoz svih vremena. Naravno da imamo poteškoća, ali imamo i mnogo razloga da se radujemo budućnosti. Nadamo se da ćemo 2021. godinu učiniti godinom procvata za našu zemlju i naš narod", poručio je Erdogan.