Afganistansko-američki pisac i autor nekoliko bestselera Khaled Hosseini otkrio je da je njegova “snažna i neustrašiva” kćer Haris transrodna osoba.

Hosseini, koji je napisao bestselere Lovac na zmajeve i Hiljadu sjajnih sunaca, rekao je da će biti uz svoju 21-godišnju kćer "na svakom koraku".

Afganistansko-američki autor podijelio je slike Haris kao malog dječaka i nakon njene tranzicije, kako je rekao da "nikada nije bio ponosniji na nju".

Hosseini je rekao da se iz prve ruke uvjerio koliko je tranzicija komplicira – emocionalno, fizički, socijalno i psihološki – dodajući da je Haris na svaki izazov odgovarao "milosrdno, strpljivo i mudro".

Hosseini je na Instagramu napisao: “Jučer je moja dvadesetjednogodišnja kćerka Haris izašla na svijet kao transrodna osoba. Znam za Harisovo putovanje od prošle godine i gledao sam je kako prolazi kroz neka vrlo teška lična vremena. Tranzicija je tako kompliciran poduhvat – emocionalno, fizički, socijalno, psihološki – ali Haris se na svaki izazov suočio s milošću, strpljenjem i mudrošću. Kao otac, nikada nisam bio ponosniji na nju. Oduševljen sam što sada imam ne jednu već dvije prelijepe kćeri.”

Hosseini ima dvoje djece – Haris i kćer Farah – sa suprugom Royaom Hosseini.

Autor je dodao: “Najviše me inspirira neustrašivost koju Haris iskazuje, njena hrabrost da sa svijetom podijeli svoje pravo JA. Naučila je mene i našu porodicu toliko toga o hrabrosti, o istini. O tome šta znači živjeti autentično. Znam da je ovaj proces za nju bio bolan, pun tuge i tjeskobe. Ona je trezvena prema okrutnosti kojoj su transrodne osobe svakodnevno izloženi. Ali ona je snažna i neustrašiva.”

On je nastavio: “Volim svoju kćer. Bit ću uz nju na svakom koraku, kao i naša porodica. Stojimo iza nje. Privilegija je gledati je kako ulazi u svijet kao lijepa, mudra i briljantna žena kakva jeste. Neka je Bog blagoslovi.”

Haris je studirao/la političke nauke i ljudska prava na Univerzitetu Kolumbija, a dok je bio/la u školi u San Hozeu u Kaliforniji, bio/la je vodeći organizator Samita o klimatskim akcijama mladih 2018. godine.

Dok je bio/la u školi, Haris je proučavao/la rodne uloge i nove ideje u modernim rodnim studijama, posebno ideju o toksičnoj muškosti, prema Međunarodnom kongresu glasova mladih.

Khaled Hosseini rodio se u Kabulu, u Afganistanu, 1965. godine. Njegov otac bio je diplomat u afganistanskom ministarstvu vanjskih poslova, a majka je predavala farsi i historiju u srednjoj školi u Kabulu. Godine 1976. Ministarstvo vanjskih poslova preselilo je porodicu Hosseini u Pariz. Bili su spremni da se vrate u Kabul 1980. godine, ali do tada je njihova domovina bila svjedok krvavog komunističkog puča i invazije Sovjetske armije.

Hosseinijevi su tražili i dobili politički azil u Sjedinjenim Državama, a u septembru 1980. godine preselili su se u San Jose u Kaliforniji. Hosseini je završio srednju školu 1984. godine i upisao se na Univerzitet Santa Clara, gdje je 1988. godine stekao diplomu iz biologije. Naredne godine je upisao Medicinski fakultet Univerziteta Kalifornije u San Diegu, gdje je stekao diplomu medicine 1993. godine.

U martu 2001. godine, dok se bavio medicinom, Hosseini je počeo pisati svoj prvi roman, Lovac na zmajeve. Taj debi pokrenuo je jednu od najvećih književnih karijera našeg vremena. Danas je Khaled Hosseini jedan od najpriznatijih i najprodavanijih autora na svijetu. Njegove knjige Lovac na zmajeve, Hiljadu sjajnih sunaca i A planine su odjekivale, objavljene su u više od sedamdeset zemalja i prodane u više od četrdeset miliona primjeraka.

Godine 2006. Khaled Hosseini imenovan je za ambasadora dobre volje za UNHCR, Agenciju UN za izbjeglice. Inspiriran putovanjem u Afganistan sa UNHCR-om, kasnije je osnovao Fondaciju Khaled Hosseini, neprofitnu organizaciju, koja pruža humanitarnu pomoć ljudima u Afganistanu.

Khaled Hosseini deklarira se kao sekularni musliman.