Novi Hundertwasser Art Centre se otvarau sjevernom novozelandskom gradiću Whangarei, gdje je Hundertwasser živio od 1976. godine. Centar je izgrađen prema njegovom nacrtu za javnu umjetničku galeriju iz 1993. godine.

"Hundertwasser je bio izvanredan grafičar i vizionar u oblasti arhitekture i ekologije. Dizajnirao je kuće koje su bile spoj prirode i ljudske kreativnosti. Sada imamo jedan primjer veličanstvene Hundertwasserove arhitekture i na južnoj hemisferi" kaže Peter Hanke, član bečke vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

U muzeju će biti izložena posuđena djela privatne fondacije Hundertwasser u Beču u vrijednosti  4 miliona eura, među kojima originalne umjetnine, grafike, tapiserije i arhitektonski modeli, dok se i dalje u muzeju u Beču može posjetiti najveća zbirka djela ovog arhitekte na svijetu.

U širokoj paleti plakata za promociju sportskih igara iza Hunderwassera je ostalo i nekoliko koji su posvećeni Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Pred kraj života Hundertwasser je napravio i ctrež u spomen Gradu Sarajevu. Crtež je izložen u zgradi uprave spalionice Spittelau u Beču.

Hundertwasser je preminuo 19.2.2000. godine na brodu kraljice Elizabethe II. te je i sahranjen na Novom Zelandu.