Ovo nisu dobra vremena za vlasnika londonskog Chelseaja. Život Romana Abramoviča se zakomplikovao, njegova se situacija posljednjih dana znatno pogoršala. Ove subote Premier liga je objavila saopćenje u kojem najavljuje smjenu ruskog tajkuna s mjesta vlasnika Chelseaja, a britanska vlada je čak zaplijenila i dio njegovih nekretnina.

Britanska vlada također je zamrznula imovinu ruskog biznismena u zemlji vrijednu oko 15 milijardi funti. Klub ne može prodavati ulaznice za utakmice, njegov službeni fan shop je zatvorena i ne može kupovati, prodavati ili ugovarati igrače.

Osim toga, britanska vlada namjerava iskoristiti njegovu vilu da u njoj udomi ukrajinske izbjeglice a objavluju se detalji skandala zbog njegove tajne veze s Aleksandrom Korendjuk, manekenkom i televizijskom zvijezdom ukrajinskog podrijetla.

No, kao da to nije dovoljno, istraga BBC-a otkrila je nove dokaze o mutnim poslovima Romana Abramoviča kojima je zgrnuo golemo bogatstvo. Vlasnik Chelseaja je zaradio milijarde nakon što je kupio naftnu kompaniju od ruske vlade na namještenoj aukciji 1995. Abramovič je platio oko 250 miliona dolara za Sibneft, prije nego što ga je prodao natrag ruskoj vladi za 13 milijardi dolara 2005.

Istraga je otkrila dokument od pet stranica koji je ostao u arhivi ruskih policijskih agencija, a on otkriva da je Abramovič prvi problem sa zakonom imao 1992. godine, kada je opljačkao voz natovaren gorivom koje je kasnije prodao. Advokati ruskog milijardera rekli su za BBC da je incident bio samo nesporazum, ali je šef moskovske policije izdao nalog za hapšenje za njim prije nego što je slučaj zataškan.

Ruski milijarder već je priznao na sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu da je izvršio koruptivna plaćanja kako bi pomogao da se posao sa Sibneftom pokrene. U Londonu ga je tužio njegov bivši poslovni partner Boris Berezovsky 2012. Abramovič je dobio slučaj, ali je na sudu opisao kako je originalna aukcija Sibnefta bila namještena u njegovu korist i kako je Berezovskom dao 10 miliona dolara da plati zvaničniku Kremlja.

BBC je došao do dokumenta za koji se vjeruje da je prokrijumčaren iz Rusije. Informaciju jim je dao povjerljivi izvor, koji tvrdi da je tajno kopirao dosjee koje su ruske agencije za provođenje zakona imale o Abramoviču.

U dokumentu se kaže da je ruska vlada prevarena u dogovoru sa Sibneftom, što je potkrijepljeno ruskom parlamentarnom istragom iz 1997. godine. U dokumentu se takođe tvrdi da su ruske vlasti htjele optužiti Abramoviča za prevaru. "Istražitelji Odjela za finansijski kriminal zaključili su da bi se Abramovič, ako bi mogao biti izveden pred sud, suočio s optužbama za prevaru... i organiziranje kriminalne grupe."

Bivši glavni ruski tužitelj, koji je istraživao taj posao 1990-ih, Yuri Skuratov, nije bio upoznat s tajnim dokumentom, ali je potvrdio mnoge detalje o prodaji Sibnefta. Kaže da su policijski dosjei o Abramoviču prebačeni u Kremlj i da je istragu zaustavio tadašnji predsjednik Jeljcin. Skuratov je otpušten nakon objave seksualne snimke 1999. godine a uvijke je tvrdio da je bio žrtva operacije kojom se htjelo diskreditirati njega i njegovu istragu.

Abramovič je ostao u najužem krugu Kremlja kada je Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine. Dokument sadrži detalje još jedne namještene aukcije dvije godine kasnije, u kojoj je učestvovala ruska naftna kompanija Slavneft. Abramovič je sklopio partnerstvo s drugom firmom kako bi kupio Slavneft, ali konkurentska kineska firma planirala je ponuditi gotovo dvostruko više.

Mnogi moćni ljudi, od Kremlja do ruskog parlamenta, izgubili bi puno da su Kinezi pobijedili na aukciji. U dokumentu se navodi da je jedan član kineske delegacije otet kada je stigao u Moskvu na aukciju. “CNPC, kineska tvrtka, vrlo jak konkurent, povukla se s aukcije nakon što je jedan od njenih predstavnika otet po dolasku na moskovski aerodrom i pušten tek nakon što je firma izjavila da se povlači. Priču o otmici potkrepljuju i nezavisni izvori koji nisu znali za dokument koji je sada izašao u javnost.

Abramovičevi advokati izjavili su za BBC da vlasnik Chelseaja nije znao za ovu akciju i tvrde da te optužbe "nemaju utemeljenja". Za svaki slučaj, vlasnik "Bluesa" odlučio je napustiti zemlju između te je pobjegao svojim privatnim avionom.