Pomoćnici predsjednika Bidena pronašli su dodatne stranice povjerljivih informacija u njegovoj kući u Delawareu, saopćila je u subotu Bijela kuća, čime je broj otkrivenih spornih stranica ove sedmice porastao na šest, objavio je The New York Times.

Dodatne stranice otkrivene su nekoliko sati nakon saopćenja Bijele kuće objavljenog u četvrtak u kojem se navodi samo jedna stranica koja se pojavila u skladištu pored garaže predsjednikove kuće u Wilmingtonu. Zaposleni u Ministarstvu pravde otišli su po tu stranicu, koju su Bidenovi saradnici bili otkrili prethodne noći.

Otkriće je došlo kada su advokati predsjednika Bidena dali nove detalje o svojim otkrićima povjerljivih materijala iz vremena dok je Biden bio potpredsjednik. Državni tužilac Merrick B. Garland imenovao je ove sedmice specijalnog tužioca za istragu o postupanju američkog predsjednika s povjerljivim materijalima.

Bijela kuća kritizirana je zašto svoja saznanja nije objavila mnogo ranije i zašto, kada je u ponedjeljak priznala da su neki povjerljivi dosjei pronađeni u uredu predsjednika Bidena 2. novembra, nije objavljeno da ih je u njegovoj kući sljedećeg mjeseca pronađeno više.

Glavni lični advokat predsjednika Bidena Bob Bauer izjavio je subotu da je Bidenov advokatski tim pokušao izbalansirati transparentnost s “ustanovljenim normama i ograničenjima neophodnim za zaštitu integriteta istrage”.

Rano u četvrtak, advokat Bijele kuće Richard Sauber rekao je u izjavi da je jedan povjerljivi dokument otkriven dan ranije među pohranjenim materijalima u prostoriji pored garaže.

Taj dokument otkriven je nakon što su advokati predsjednika Bidena pretresli kuću u Wilmingtonu, rekao je Bauer u svojoj izjavi. “Ostavili su dokument gdje je pronađen i obustavili pretragu konkretnog prostora u kojem se nalazio”, rekao je on. Sljedećeg jutra, obavijestili su Ministarstvo pravde i počeli “organizirati isporuku tog materijala sljedećeg dana”.

U svojoj izjavi u subotu Sauber je rekao da lični pravni tim gospodina Bidena nije imao sigurnosne dozvole, pa su, kada su vidjeli dokument od jedne stranice s oznakama klasifikacije, očistili područje i nisu tražili dalje.

Neki kritičari smatraju da je Bidenov tim trebao svoja saznanja ranije dostaviti Ministarstvu pravde i da je javnost o tome trebala biti obaviještena prije izbora održanih 8. novembra 2022. godine. također, smatraju da se prema ovome treba odnositi jednako kao i prema sličnom događaju u vezi s bivšim predsjednikom Trumpom.