Ostaci džamije, za koje se vjeruje da su stari više od 1200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji nove četvrti u beduinskom gradu Rahatu, navodi se u saopćenju Izraelske uprave za antikvitete.

Džamija koja se nalazi u pustinji Negev sadrži "jednu prostoriju u obliku kvadrata i zid okrenut prema Meki", s polukružnim nišama u tom zidu usmjerenom na jug, saopćila je uprava za antikvitete.

"Ova jedinstvena arhitektonska obilježja pokazuju da je zgrada korištena kao džamija" rekli su nadležni, napominjući da je vjerovatno mogla primiti nekoliko desetina vjernika, prenosi AFP.

Nedaleko od džamije otkriveni je "luksuzna zgrada" s ostacima stolnog posuđa i staklenih artefakata koji ukazuju na bogat status njenih stanovnika, saopćila je uprava za antikvitete.

Prije tri godine vlasti su u blizini iskopali još jednu džamiju iz istog doba od sedmog do osmog stoljeća nove ere, nazvavši dvije islamske bogomolje "među najranijim poznatim u svijetu".

Džamije, imanja i drugi domovi pronađeni u blizini predstavljaju "historijski proces koji se dogodio u sjevernom Negevu uvođenjem islama, te nove vladavine i kulture u regiji", navodi uprava.

"Oni su postepeno uspostavljeni, nasljeđujući raniju bizantsku vlast i kršćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina" saopćili su.

Muslimansko osvajanje regije dogodilo se u prvoj polovini sedmog stoljeća.

Uprava za antikvitete je saopćila da će džamije pronađene u Rahatu biti sačuvane na svojim sadašnjim lokacijama, bilo kao historijski spomenici ili kao mjesta za molitvu.

(FENA)