Obrazovne vlasti saopćile su u subotu da su ispiti, zakazani za narednu sedmicu, odgođeni na neodređeno vrijeme zbog akutne nestašice papira, a Colombo nema sredstava za finansiranje uvoza.

“Direktori škola ne mogu da održe testove jer štamparije nisu u mogućnosti da obezbijede devize za uvoz neophodnog papira i tinte“, saopćilo je Ministarstvo obrazovanja.

Zvanični izvori kažu da bi problem mogao obustaviti testiranje za oko dvije trećine od 4,5 miliona učenika u zemlji.

Ekonomska kriza uzrokovana nedostatkom deviznih rezervi za finansiranje osnovnog uvoza dovela je do toga da zemlja ostane bez hrane, goriva i lijekova.

Južna azijska država koja ima 22 miliona ljudi objavila je ove sedmice da će tražiti pomoć od MMF-a kako bi riješila krizu vanjskog duga i ojačala rezerve.

Međunarodni monetarni fond u petak je potvrdio da razmatra iznenađujući zahtjev predsjednika Gotabaye Rajapakse te da da se razgovara o pomoći.

Oko 6,9 milijardi dolara duga Šri Lanke treba da se servisira ove godine, ali su njenje devizne rezerve krajem februara iznosile oko 2,3 milijarde dolara.

Širom zemlje formirali su se dugi redovi za namirnice i naftu, a vlada je uvela neprestana isključenja električne energije i racionalizaciju trošenja mlijeka u prahu, šećera, leće i riže.

Šri Lanka je ranije ove godine zatražila od Kine, jednog od njenih glavnih kreditora, da pomogne u odgađanju plaćanja duga, ali još nije dobila zvanični odgovor iz Pekinga.

(Izvor: The Guardian)