Pokrajinski sud u Palma de Mallorci osudio je oca buduće talijanske premijerke na devet godina zatvora zbog trgovine drogom. To je ovog četvrtka otkrio španski list Diario de Mallorca. Događaji su se zbili 1995. godine kada je Francesco Meloni otkriven sa zalihom od 1500 kilograma hašiša, jednom od najvećih zaplijenjenih na Balearskim otocima.

Otac neofašistkinje Giorgie Meloni s porodicom je putovao francuskom jedrilicom Cool Star kojom je drogu namjeravao prevesti iz Maroka u Italiju. Prema pisanju lista Francesco je ukrcao tajnu pošiljku nekoliko dana ranije u marokanskim vodama.

Zaustavili su se na Menorci zbog oluje i napunili gorivo. Služba za carinski nadzor (SVA) otkrila je materijal u luci Mao i zadržala putnike.

Punu odgovornost za transfer droge preuzeo je Francesco Meloni. U izjavama pred sudom uvjeravao je da je prevario porodicu koja nije znala ništa o drogi te da su, kada su otkrili njegov plan, htjeli napustiti jedrilicu. Uz Melonija su putovali njegov zet i dvoje njegove djece, koje je dobio sa drugom ženom. Njegova prva supruga majka je aktualne liderke ekstremne desnice.

Pokrajinski sud u Palmi osudio je Melonija na devet godina zatvora. Njegovo dvoje djece i njegov zet također su dobili četverogodišnju kaznu. Giorgia Meloni kazala je da je s ocem prekinula odnose dok je još bila tinejdžerka. Njezin se otac ‘80-ih preselio na kanarski otok La Gomera. Giorgia i njezina sestra odlazile su mu u posjetu dva puta godišnje, piše list iz Mallorce.

Francesco Meloni je imao ideje bliske komunizmu i ljevičarskim ideologijama. Postoje teorije da se Meloni priklonila ekstremno desnom krilu, na drugi kraj političkog spectra, kao oblik osvete ocu. Sama Giorgia Meloni priznaje da brani konzervativnu porodicu jer je i sama nije imala, zbog čega je kategorično protiv homoseksualnih parova I prava samaca da usvajaju djecu.