Šestogodišnja istraga nikad razriješenog slučaja izdaje Anne Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika za smrt mlade autorice najpoznatijeg dnevnika na svijetu, koja je pronađena u skrovištu, a potom i umrla od tifusa u nacističkom koncentracionom logoru 1945. godine, prenosi BBC. 

Do imena relativno nepoznate osobe, Jevreja, javnog bilježnika Arnolda van den Bergha, došao je tim sastavljen od bivšeg agenta FBI-ja Vincenta Pankokea i oko 20 historičara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu istraživači su otkrili da je "vrlo vjerovatno da je Van den Bergh bio taj koji je izdao porodicu Frank kako bi spasio svoju porodicu", rekao je član istraživačkog tima Pieter van Twisk u ponedjeljak.

Anne je otkrivena u skrovištu 4. augusta 1944. godine, nakon dvije godine skrivanja.

Miep Gies, koja je pomagala porodici, čuvala je Annin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Annin otac, Otto, 1947. godine, dvije godine nakon što je Anne umrla u logoru Bergen Belsen kada je imala samo 15 godina.

Dnevnik Anne Frank preveden je na 60 jezika i pročitali su ga milioni ljudi širom svijeta.

Pokušaj identificiranja izdaje nije trebao dovesti do krivičnog progona, već rješavanja jednog od najvećih nerazjašnjenih misterija u Nizozemskoj u Drugom svjetskom ratu.

Koristeći tehnike tzv. Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih saradnika, doušnika, historijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se došlo do novih tragova. 

Deseci scenarija i lokacija osumnjičenika prikazani su na karti kako bi se identificirao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivima i prilikama.

Nalazi novog istraživanja bit će objavljeni u knjizi kanadske autorice Rosemary Sullivan, "Izdaja Anne Frank", koja će biti objavljena u utorak.

Proteklih desetljeća navođeni su deseci osumnjičenika za izdaju porodice Frank, ali nikada prije nisu bile tako opsežno primijenjene moderne istražne metode za identifikaciju osumnjičenika.