Dvije osobe osuđene su na ukupno 20 godina zatvora nakon što su se udružili da provale u kuću u Virginia Wateru, u Engleskoj 2020. godine, a jedna od optuženih je uhvaćena na osnovu toga što je pregled njene historije pretraživanja na Googleu otkrio da je tražila "kako otvoriti zaključan prozor" i "gdje nabaviti pištolj".

Jordan Malcom-Taylor (28) iz Totenhema, osuđen je na devet godina i devet mjeseci zatvora nakon što se izjasnio da nije kriv za pokušaj teške provale i posjedovanje imitacije vatrenog oružja, dok je 22-godišnja Nikisha Hoste osuđena na 11 godina zatvora nakon što se također izjasnila da nije kriva za pokušaj teške provale i posjedovanje imitacije vatrenog oružja.

Na dan pokušaja provale, par je ušao u posjed prije nego što su ih stanari kuće primijetili kako trče kroz dvorište. Jedan od stanara je jurio Malcom-Taylora s namjerom da ga natjera da stane, ali je ovaj uspio pobjeći.

Kasnije su ga policajci vidjeli kako se udaljava automobilom sa lica mjesta i primijetili su da odgovara opisu osumnjičenog. Krenuli su u potjeru za njim i zaustavili su ga na obližnjem putu, gdje je i uhapšen.

U torbi zaplijenjenoj nakon što ju je Malcom-Taylor odbacio tokom svog bijega, pronađeni su čekić, vezice za kablove i kanta s benzinom. U automobilu su policajci pronašli dva noža, imitaciju vatrenog oružja, lisice i bankovnu karticu jedne žene.

Bankovna kartica je vodila do Nikishe Hosten, koja je dva dana kasnije uhapšena u svojoj kući.

Nakon hapšenja izašli su na vidjelo i daljnji osuđujući dokazi, uključujući snimke nadzornih kamera na kojima se vidi da su obavili izviđačke aktivnosti dan prije.

˝Pretresom Hosteine kuće pronađen je ključ koji pripada terasi kuće u kojoj je trebalo da se dogodi provala, zajedno sa njenim mobilnim telefonom, čijom je provjerom utvrđeno da je pretraživala brojna pitanja na Google-u u vezi s izvršenjem provale, uključujući 'šta raditi sa tri miliona funti'. Hosten je također tražila informacije o CCTV kamerama u okolini i kliknula je na vijesti o drugim provalama u Surreyu˝, saopćili su iz policije.

Malcom-Taylor i Hosten osuđeni su 29. jula na krunskom sudu u Kingstonu nakon što ih je porota proglasila krivima po svim tačkama optužnice.

Detektivka narednica Hannah Clarke, koja je istraživala slučaj, rekla je: “Hosten i Malcom-Taylor su planirali da izvrše nasilnu provalu i pokazali su zastrašujuće zanemarivanje mogućih žrtava u tom procesu. Srećom, njihovi planovi su bili osujećeni. Dokazi protiv njih bili su neoborivi i davali su pravu sliku o tome koliko su bili spremni ići samo zbog sebične, novčane dobiti. Olakšanje je što su sada iza rešetaka”, navela je Clarke.