Odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna separatističke regije Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine naišla je na oštre reakcije brojnih zemalja, dok je Kina izrazila zabrinutost zbog dešavanja na istoku Evrope, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Francuska, Ujedinjene nacije i Turska oštro su osudile potez Moskve neposredno nakon odluke o priznavanju separatističkih teritorija, a u tome im se kasnije pridružilo i nekoliko drugih zemalja.

Američki i kineski šefovi diplomatija razgovarali su u utorak o ruskom priznavanju istočnih regija Ukrajine kao nezavisnih republika.

"Naglasio sam potrebu da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken nakon telefonskog razgovora sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

Kina, tradicionalni saveznik Rusije, pozvala na suzdržanost i diplomatsko rješenje krize.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine navelo je u saopštenju da je Wang rekao Blinkenu da je njegova zemlja "zabrinuta razvojem događaja u Ukrajini."

"Stav Kine po pitanju Ukrajine je dosljedan. Legitimne sigurnosne zabrinutosti bilo koje zemlje treba poštovati, kao i ciljeve i principe Povelje UN-a. Dosadašnji razvoj ukrajinskog pitanja usko je povezan s odlaganjem efektivne implementacije novog sporazuma iz Minska. Kina će nastaviti da uspostavlja kontakt sa svim stranama na osnovu osnovanosti predmeta", rekao je kineski ministar Wang, pozivajući "sve strane na suzdržanost".

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio izjavio je da je diplomatija ključ za smirivanje tenzija između Ukrajine i Rusije jer će rat rezultirati razornim posljedicama u Evropi.

"Dijalog bi trebao biti ključ za rješavanje ove krize. Međutim, očigledno je da sa velikom zabrinutošću pratimo ruske operacije na ukrajinskoj granici", rekao je Luigi Di Maio na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Briselu.

Rusko priznanje separatističkih regija Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini osudili su i Australija i Japan.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da se Moskva mora "bezuslovno povući iza svojih granica i prestati prijetiti svojim susjedima."

"Rusija bi trebala shvatiti da im pokušaj invazije na drugu zemlju ne može donijeti prednost i da bi to ozbiljno i značajno koštalo Rusiju i njenu međunarodnu reputaciju ali i svakog drugog ko ih podržava i odbija da to osudi", izjavio je Morrison.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da su potezi Rusije protivni međunarodnim zakonima i krše suverenitet Ukrajine.

"Serija ruskih poteza narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što nikada ne tolerišemo i oštro kritikujemo. Pomno ćemo pratiti kako se situacija razvija", rekao je on, prenijela je novinska agencija Kyodo.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je kako se suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine moraju poštovati.

"Vojni sukob donio bi ogromne posljedice u politici i ekonomiji ne samo Evrope, već i cijelog svijeta", rekao je južnokorejski predsjednik.

U međuvremenu, u Ujedinjenim nacijama, hitan sastanak Vijeća sigurnosti u ponedjeljak navečer sazvale su Ukrajina, SAD i još šest zemalja, nakon odluke Rusije da prizna otcijepljene ukrajinske regije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Kremlju priznao ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji je dodatno povećao tenzije u regiji i šire.