"Najoštrije osuđujemo takav način postupanja sa Svetom knjigom i pojednostavljenu propagandnu usporedbu s Komunističkim manifestom", ističe se na internet stranici IZ Slovenije nakon skandalozne objave premijera Slovenije na društvenim mrežama.

Smatraju da država koja predsjedava Europskom unijom mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Europska unija.

"Svete knjige Tore, Jevanđelja, Psalama, Kur'ana otkrivene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali ima poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo", navodi se u objavi i napominje da očekuju više poštovanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, te da ne koriste moć za podsticanje mržnje.

U međuvremenu je Janša pozvan u Evropski parlament na raspravu o slobodi medija povodom njegovih ispada drugim povodom, takođe na Twitteru.

Holandska zastupnica Sophie In't Veld, koja u Evropskom parlamentu vodi odjel za praćenje demokratije, pozvala je slovenskog premijera Janeza Janšu da idući mjesec sa svojim saradnicima i novinarima učestvuje u raspravi o stanju medija u Sloveniji.

Janša se u domovini susreće i s optužbama novinara da kampanjom zastrašivanja preko sebi bliskih medija pokušava ugušiti kritike na račun svoje vlade te preuzeti javne medijske kuće poput Slovenske televizije i novinske agencije STA, prenose tamošnji mediji.

Na Janšin tweet da su nedavne objave u briselskom portalu Politico o atmosferi straha i samocenzuri među nezavisnim novinarima u Sloveniji bile naručene laži koje plasira slovenska ekstremna ljevica, a članak novinarke Lili Bayer pristran, prošle je sedmice reagovala Evropska komisija izjavom da su govor mržnje, prijetnje i lični napadi na novinare neprihvatljivi.

Izvor: Anadolu Agency