Američka teniserka Danielle Collins (30) dugo će pamtiti pobjedu nad Čehinjom Karolinom Muchovom.

Nakon dugog dana, kašnjenja i odlaganja početka meča uzrokovanih kišom, kao i naporne igre koja je prešla u rane jutarnje sate u četvrtak, ne iznenađuje da je Collins žurila da napusti teren. Kada je ova finalistkinja Australian Opena 2022. konačno stigla do meč lopte protiv Muchove, slavila je ispustivši reket, podigavši ruke i ushićeno gestikulirajući rukom.

Jedini problem bio je što je rezultat bio 7-3 u tiebreaku, ali to još nije bila meč lopta. Naime, prošlogodišnji Australian Open postao je prvi Grand Slam događaj koji je uključivao 'super tie-break' od 10 poena za odlučivanje o finalnom setu meča, u petom setu za muške pojedinačno i u trećem setu za ostatak terena, uključujući i ženske singlove. Ubrzo su slijedila i ostala tri Slam turnira, koji su u martu usvojili uniforman format tie breaka kako bi se eliminirao veliki izvor zabune za igrače i navijače, jer je svaki turnir ranije imao drugačija pravila.

Kada joj je sudija objasnio u čemu je problem, Collins se kiselo nasmijala i vratila na liniju kako bi nastavila takmičenje. Slavila je tek nakon maratonske igre od dva sata i 56 minuta, 6-7 (1), 6-2 , 7-6 (6).

Priznavši da se osjećala posramljeno, nakon meča je izjavila:˝Pretpostavljam da nisam odigrala previše super tie break-ova na Grand Slamovima˝.

Pobjeda je Collins vratila u drugo kolo u Melbournu, gdje je čeka pobjednica Wimbledona 2022. Elena Rybakina.