Osnivač Ikee Ingvar Kamprad, filmski reditelj Ingmar Bergman i popularna autorica dječjih knjiga Astrid Lindgren. Ovo su tri međunarodno poznate švedske zvijezde. Ali, sudeći po oglasu postavljenom ispred švedske ambasade u Moskvi, optuženi su da su nacisti.

Kremlj je više puta pogrešno tvrdio da je Ukrajina puna nacista i više puta je ponavljao tu tvrdnju kao dio ruske propagande kako bi opravdao agresiju započetu 24. februara.

Na slikama koje su naširoko dijeljene na društvenim mrežama, slične nacističke etikete sada se lijepe za imena poznatih i voljenih Šveđana. U velikoj reklami, postavljenoj na autobuskoj stanici u Moskvi, nalazi se tekst "Mi smo protiv nacizma, a oni nisu", s crno-bijelim fotografijama Lindgren, Kamprada i Bergmana. U potpisu je organizacija pod nazivom “Naša pobjeda”.

Nakon agresije na Ukrajinu 24. februara, rasprava o članstvu u NATO-u se intenzivirala u Švedskoj i, prema nekim izvorima, socijaldemokratska vlada blizu je podnošenja zahtjeva za pridruživanje vojnoj organizaciji u narednim sedmicama. Stoga je ova gruba propagandna kampanja način narušavanja imidža nordijske zemlje usred političke rasprave o njezinoj budućoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici.

Moskva javno prijeti "štetnim vojnim i političkim posljedicama" ako se Švedska i Finska pridruže Atlantskom savezu ali potajno takođe pokušava uticati na političke aktere u obje nordijske zemlje. Na to je ove srijede upozorila šefica švedske sigurnosne službe (Säpo) Charlotte von Essen u priopćenju za javnost. "Rusija bi u ovom trenutku mogla shvatiti da ima ograničeno vremensko razdoblje u kojem može uticati na stav Švedske po pitanju NATO-a", upozorava ona.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je rusku kampanju. “Ne namjeravamo ulaziti u javnu polemiku s ruskom organizacijom 'Naša pobjeda', za koju se kaže da stoji iza plakata. U Rusiji više puta koriste optužbe za 'nacizam' protiv zemalja i pojedinaca koji opravdano kritiziraju ruske postupke", rekli su u priopćenju za javnost.

Tokom svoje posjete Berlinu, premijerka Magdalena Andersson navela je da su takve optužbe "potpuno neprihvatljiv način djelovanja". Olle Nyman, unuka Astrid Lindgren, kazala je da je njena baka "bila predani antinacista" i dodala: "Plakati su dio namjerne kampanje dezinformiranja i nemaju nikakve veze s istinom", rekla je za javnu televiziju SVT.

Portparol IKEA-e, Arvid Stigland, priznaje da "znaju za rusku kampanju, koja uključuje i našeg osnivača Ingvara Kamprada. Međutim, suzdržavamo se od komentiranja političke propagande." Jan Holmberg, izvršni direktor Fondacije Ingmar Bergman, uvjerava da je “toliko očito da se Rusija hvata za slamke. Oni su cijeli ovaj rat pokušali legitimirati nekom vrstom antinacističkih pretpostavki i nazvati Boga i cijeli svijet nacistima.”

Prema mišljenju Kristiana Gernera, profesora historije i stručnjaka za rusku politiku na Univerzitetu Lund, ova je kampanja u osnovi za domaću upotrebu. “Sve je to za unutarnju rusku publiku, to je unutarnja propaganda. Potaknuta je atmosfera da su proganjani, opkoljeni. Oni potpuno ignorišu vanjski svijet”, objašnjava Gerner za SVT. Prema njegovim riječima, to ne predstavlja prijetnju za Švedsku: “Ne smijemo ovo shvaćati ozbiljno, to je izvan svakog zdravog razuma. Nije bilo tako ekstremno čak ni u najgorem sovjetskom razdoblju."

Stefan Invarsson, analitičar Centra za istočnoevropske studije, tvrdi kako Kremlj nastoji isprovocirati Švedsku usred diplomatske krize nakon recipročnog protjerivanja diplomata između dviju zemalja. Kampanja je “efektivno osmišljena, IKEA je nevjerojatno popularna, Kamprad je popularan jer se suočio s korupcijom i mitom. Astrid Lindgren je superheroj u bivšem Sovjetskom Savezu, a Bergman je nevjerojatno cijenjen“, objašnjava Invarsson. I upozorava da će „nas Rusi i dalje ometati dok ne donesemo odluku o pitanju NATO-a".