Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA), dao je ekskluzivni intervju za sedmičnik Stav. 

U Stavu ekskluzivno govori o "crnoj listi" i mogućim razlozima zašto se na njoj našao, o svom mandatu u OSA-i, posebno ističući da tokom njegovog rukovođenja nije se desio niti jedan teroristički čin u Bosni i Hercegovini, a prvi put otkriva i detalje svoje prijeratne i ratne službe koju je proveo u pratnji predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića.

Mehmedagić je nekoliko puta ranjavan tokom Agresije na Bosnu I Hercegovinu a na pitanje da li je bilo kritičnih trenutaka kada je u pitanju život predsjednika Izetbegovića tokom rata, Mehmedagić je pojasnio:

“Svaki Sarajlija koji je bio u opsjednutom gradu zna da su tada životi svih nas svakodnevno bili ugroženi. Ni predsjednik Izetbegović nije bio izuzetak. Ranije nikada nisam govorio o tome, ali ću sada reći da su četiri puta pogađani automobili kojima se predsjednik tada vozio. Na sreću, samo u jednom slučaju se nalazio u automobilu. Bilo je to na lokaciji Kabalovo Brdo, kada je projektil iz PAT-a pogodio stražnji dio automobila. Srećom bez posljedica.”

Kompletan intervju sa Osmanom Mehmedagićem u kojem, između ostalog, iznosi svoje viđenje razloga zbog kojih se njegovio ime našlo na “crnoj list” pročitajte u novom broju sedmičnika Stav koji je u prodaji danas poslijepodne u sarajevu a od petka, 24. marta, širom Bosne I Hercegovine.