Muharem Bazdulj je idiot. To je jasno svakome ko je makar dva puta pokušao pročitati njegove kolumne u sarajevskom Oslobođenju, ko zna za njegovu zaljubljenost u Emira Kusturicu, čiju je čak i masnu kosu Bazdulj ugradio u vlastiti imidž. Jasno svakome osim uredništva Oslobođenja.

Bazdulj, glasnogovornik  Andrić grada, dočekao je ovih dana u Višegradu još jednog od svojih idola. Pošto vojvoda Aleksić ima nekog prečeg posla pred Sudom BiH, zamijenio ga je tamo odvratni negator genocida Peter Handke, koji je došao na fino plaćenu jednodnevnu corona free tezgu u Banju Luku i Višegrad.

Da bi se i oni, nakon švedske Akademije, još malo narugali Bošnjacima, žrvama genocida u gradu u kojem su lukići pobili, silovali, poklali i popalili svako muslimansko uho, Kusturica je napravio dernek za Handkea na kojem je najveći klaun bio lojavi Bazdulj pjevajući Halidovu Romaniju.

Valjda je to bila kap koja je prelila čašu čak i uredništvu Oslobođenja, odnosno, glavnoj urednici, koju s Bazduljem vežu travničke veze, pa je odlučila konačno se kutarisati četnika islamske vjeroispovijesti iz svog impresuma.

Zanimljivo, to nije objavljeno na portalu Oslobođenja, nego na Facebook profilu nekadašnjeg novinara, danas advokata Senada Pećanina (koji je nekada, u svojim Danima, u novinarskom smislu izmislio i urednicu Oslobođenja i Bazdulja), valjda kao odgovor redakcije Oslobođenja na njegov upit.

“Oslobođenje se ograđuje od postupaka Muharema Bazdulja i on više neće biti naš kolumnista”, stoji u odgovoru te redakcije.

Pećanin se odmah upitao, s pravom, zašto otkaz “baš sada kada Bazdulj nije napravio ništa što ne radi već deceniju otkako je sadašnja glavna urednica na čelu Oslobođenja”.  

Tačno je to, naravno, ali je Romanija uživo postala viralna, pa je to bilo previše bazduljanja. Čak i za Vildanu Selimbegović.