Egipatsko-palestinski aktivista Ramy Shaath otputovao je u Francusku u subotu nakon skoro dvije i po godine provedene u pritvoru u Egiptu, saopćila je njegova porodica, dodajući da se on morao odreći egipatskog državljanstva.

Taj 48-godišnjak bio je među vodećim ličnostima ustanka u Egiptu u 2011. i koordinator egipatskog ogranka pokreta Bojkota, neulaganja i sankcija protiv Izraela.

Sin veteranskog palestinskog političara Nabila Shaatha “sada je na putu prema Parizu”, navodi njegova porodica u saopćenju objavljenom u subotu, dodajući da je “olakšana i oduševljena” njegovim oslobađanjem nakon skoro 900 dana “neselektivnog zatvaranja” od egipatskih vlasti.

"Žalimo, ipak, što su oni prinudili Ramyja da se odrekne egipatskog državljanstva kao preduslova njegovog oslobađanja koje je trebalo biti bezuslovno nakon dvije i po godine nepravednog zatočenja pod neljudskim uslovima", saopćila je porodica.

Oni smatraju da niko ne bi trebao da bira između njihove slobode i njihovog državljanstva.

On je oslobođen u četvrtak navečer. Egipatske vlasti predale su Shaatha predstavniku Palestinskih vlasti na aerodromu u Kairu, odakle je prešao na let za jordansku prijestolnicu Amman prije odlaska u Pariz, saopćila je njegova porodica.

Shaathova supruga, francuska državljanka Celine Lebrun, deportovana je iz Egipta kratko nakon hapšenja njenog supruga u julu 2019. pod optužbom za pomaganje terorističkoj organizaciji.

On je u aprilu 2020. bio uvršten na egipatsku listu terorista, skupa s još 12 ljudi.

U decembru prošle godine, pet grupa za ljudska prava pozvalo je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da izvrši pritisak na Egipat da oslobodi Shaatha.

Macron je ranije govorio o njegovom zatočenju na konferenciji za novinare u Parizu s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem u decembru 2020