Društvo | 14.01.2022.

Laptop umjesto boja, kista i platna

Osinachi, čudotvorac u Microsoft Wordu

Prince Jacon Osinachi Igwe, što je njegovo puno ime, rođen je i odrastao u industrijskom gradu Aba na jugoistoku Nigerije. Kada je njegov otac kući donio računar kada mu je bilo 15 godina, Osinachi je počeo eksperimentirati sa stvaranjem digitalnih slika pomoću programa Microsoft Word

M. A.

Boje, kistovi i platno su alati koji se obično povezuju s vizuelnom umjetnošću, ali ne i za Osinachija.

Postao je jedan od najistaknutijih kripto-umjetnika u Africi, koristeći digitalna sredstva za stvaranje i prodaju svoga rada.

Sjedeći za svojim trpezarijskim stolom u svom udobnom, ali skromnom domu u nigerijskom gradu Lagosu, Osinachi otvara laptop i pokreće Microsoft Word. On bulji u ekran staložen sa svojom olovkom.

„U Wordu možete puno toga učiniti“, objašnjava dok bira osnovne oblike u programu, izobličujući i igrajući se s njihovim dimenzijama, ispunjavajući ih živopisnom bojom i crtajući rascvjetanim perom.

„Ono što sam radio tokom godina je da se natjeram da uđem dublje u to i vidim šta mogu postići s ovim alatom za obradu teksta.“

Iako se digitalna umjetnost pojavila prije nekoliko desetljeća, tzv. kripto-umjetnost je fenomen koji se materijalizirao u novije vrijeme.

Pojam je skovan jer je blockchain tehnologija koja se koristi za kupovinu i prodaju onoga što se zove nezamjenjivi tokeni (NFT), koji dokazuju vlasništvo, ista kao ona koja se koristi za kriptovalute.

„Samo jedna osoba može reći: 'Ja posjedujem ovaj komad.' Zato je digitalna umjetnost sada vrijedna“, kaže Osinachi.

Nadalje, umjetnici mogu osigurati da dobiju proviziju svaki put kada se djelo proda, što je značajna prednost koja nije ustaljena u svijetu tradicionalne umjetnosti.

Prošlog oktobra ovaj 30-godišnjak postao je prvi kripto-umjetnik iz Afrike kojem je aukcijska kuća Christie's prodala radove u Evropi.

Njegova serija od pet NFT-a, „Različite nijanse vode“, prvi put izložena je na londonskom izdanju sajma afričke umjetnosti 1:54, a inspirirana je radom britanskog umjetnika Davida Hockneyja.

Slike su komentar o prioritetu posla nad dobrobiti, prema Christie'su, ali su i zadivljujuće za buljenje, obavijajući gledatelja toplim zagrljajem.

„Mislim da je prva stvar koja ih privlači ljepota rada“, kaže Osinachi, razmišljajući o tome šta njegov rad čini popularnim.

„Zatim slijedi poruka koju prenosim kroz rad. A izvan poruke je proces, zapitkuju me kako sam nešto napravio. Kada otkriju da koristim Microsoft Word, mnogima je to zapanjujuće.“

Prince Jacon Osinachi Igwe, što je njegovo puno ime, rođen je i odrastao u industrijskom gradu Aba na jugoistoku Nigerije. Kada je njegov otac kući donio računar kada mu je bilo 15 godina, Osinachi je počeo eksperimentirati sa stvaranjem digitalnih slika pomoću programa Microsoft Word.

Kako je razvijao svoj rad i pokušavao ga prodati tradicionalnim kanalima, naišao je na odbijanje. Međutim, 2017. godine je otkrio da može prodavati NFT-ove koristeći blockchain.

On se prisjeća da su se u prvim danima, prije nego što je ideja o NFT-u uzela maha, otisci njegovih djela u ograničenom izdanju prodavali za samo 60 dolara. Na aukciji Christie's u oktobru njegov je rad koštao više od 68.000 dolara.

Zapravo, koristeći internetska tržišta kao što su SuperRare, OpenSea i Nifty Gateway, Osinachi je prodao NFT-ove za više novca, ali kaže da je priznanje njegovog rada od međunarodnog aukcionara bilo neprocjenjivo.

„Za mene je to potvrda NFT-ova. Također, velika je pobjeda za afričke digitalne umjetnike“, dodao je.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

U Ankari održana premijera dokumentarnog filma "Dokazi" o ratnim zločinima Izraela u Gazi

Zašto je 50 Izraelaca izvršilo samoubistvo nakon što su preživjeli napad Hamasa 7. oktobra

Amiral Hajizadeh, veteran koji je osmislio napad na Izrael

BUDIMAC: Savršeni islamofobni krug