Čovjek Viktora Orbana u Evropskoj komisiji ne voli palestinske udžbenike. I zbog toga drži blokiranih 215 miliona eura humanitarne pomoći za palestinske vlasti. Godišnji plan za 2021. još nije otišao iz Bruxellesa u Palestinu jer Oliver Varhelyi, evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje, želi da se promijene udžbenici, za koje smatra da su neprijateljski raspoloženi prema Izraelu, državi okupatoru. 

Na posljednjem sastanku Vijeća za vanjske poslove 16. maja 23 države članice zatražile su isplatu sredstava bez odgode i bez uslova koje je postavio mađarski povjerenik. Na tom posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova 16. maja irski ministar Simon Coveney je rekao: “Jako sam frustriran ovim pitanjem. Stav velike većine država članica Evropske unije apsolutno je jasan. Nema razloga da Evropska komisija odgodi više od 300 miliona eura finansiranja Palestinske uprave. Govorimo o prošlogodišnjem finansiranju. Prije mjesec dana Irska je pokrenula ovo pitanje.

Svi ministri, osim jednog [Mađarske], snažno su se založili za trenutno oslobađanje ovog novca. A u tome još nismo napredovali. Ovo je novac EU. To nije novac iz Evropske komisije, to je novac iz EU. A zemlje EU žele da se on oslobodi kako bi Palestinske vlasti mogle pružati osnovne usluge svojim građanima. Ne treba više odgađati."

Irska je potpisala, sa još 14 drugih zemalja, pismo u aprilu u kojem su izrazili zabrinutost u vezi s tim. U pismu poslanom Várhelyiju, 15 zemalja piše da “uvođenje uslovljavanja u vrijeme kada su palestinske vlasti već predane ambicioznom programu reforme obrazovanja riskira potkopavanje ili čak preokretanje dosadašnjeg napretka.” 

U međuvremenu, Várhelyi je oslobodio novac za misiju UN-a, 246 miliiona za UNRWA za tri godine, ali to su dvije različite donacije sadržane u istoj budžetskoj liniji.