Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u ponedjeljak je odbacio žestoke kritike ukrajinskih zvaničnika, koji su ga optužili za promoviranje rata nakon što je to tijelo saopćilo da bi Rusi potencijalno mogli dobiti priliku da se kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tokom vikenda je opisao tijelo sa sjedištem u Lausanni kao promotora "nasilja, masovnih ubistava i uništavanja" i izjavio je u ponedjeljak da bi rusko prisustvo na Igrama predstavljalo davanje toj zemlji "platforme za promoviranje genocida".

- MOK najoštrije odbacuje ovu i druge klevetničke izjave. One ne mogu poslužiti kao osnova za bilo kakvu konstruktivnu diskusiju - navodi MOK u saopćenju poslanom Reutersu

Tokom dana je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba skrenuo pažnju na činjenicu da mnogi ruski olimpijci imaju veze s vojskom, uključujući i takmičenja za sportske klubove povezana s ministarstvom odbrane.

- Vojska koja čini zvjerstva, ubija, siluje i pljačka. To je taj koga neuki MOK želi da stavi pod bijelu zastavu dozvoljavajući mu da se takmiči - napisao je Kuleba na Twitteru.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine u Ukrajini.

MOK je prošle sedmice saopćio da pozdravlja prijedlog Olimpijskog vijeća Azije da ruski i bjeloruski sportisti imaju priliku da se takmiče u Aziji.

To bi potencijalno moglo uključivati i olimpijske kvalifikacije, s obzirom da ruski i bjeloruski sportisti nisu u mogućnosti da se takmiče u Evropi zbog različitih ograničenja i zabrana, kao i protivljenja uzrokovanih invazijom Rusije na Ukrajinu.

MOK je tada naveo da je svaki sportski savez "jedini autoritet za svoja međunarodna takmičenja".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da će Ukrajina pokrenuti međunarodnu kampanju kako bi spriječila ruske sportiste da se takmiče na Igrama.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je svaki pokušaj da se Moskva istisne iz međunarodnog sporta zbog onoga što naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini "osuđen na propast".