Advokati optuženih, protiv kojih se vodi sudski postupak pred Sudom BiH za ratne zločine počinjene u Jusićima, zajedno s jednim od optuženih Srba Vladom Ristanovićem, zvanim Tošanov, došli su u Jusiće da obiđu podrume i kuće navedene kao mjesta zločina u optužnicama protiv onih koje zastupaju.

U tome su ih spriječile preživjele majke, koje su izašle na ulice i zaustavile ih. Brojne suze ponovo su prolile iste one žrtve koje su prošle brojne torture u maju 1992. godine.

"Ovo su čiste provokacije. Ovo je ponovo proživljavanje svega što smo preživjele 1992. godine", poručuju majke, a prenosi Podrinjemedia.

U Jusićima je 27. maja 1992. godine ubijeno 48 Bošnjaka, za što se tereti upravo Ristanović, zajedno sa Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem i Brankom Studenom.

Jusići se nalaze u zvorničkoj općini, istočno od federalne općine Sapna. Za sada je nepoznato imaju li advokati sudski nalog za obilazak mjesta na kojima su njihovi branjenici počinili zločine. Više informacija donosimo u narednim satima.