Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su odlučili da napuste posebnu sjednicu.

Danas se održava posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj poslanici razmatraju informacije o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo Bosne i Hercegovine, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, o prenosu nadležnosti s RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti s prijedlozima te "Deklaraciju o ustavnim principima".

Ukoliko budu usvojeni, zaključcima u okviru ovih informacija Narodna skupština RS zadužiće Vladu RS-a da povuče saglasnost na sporazume o prenosu nadležnosti i da u roku od šest mjeseci predloži zakonska rješenja koja će obuhvatiti oblasti koje se razmatraju.

Opozicione stranke smatraju da je u pitanju farsa i predizborna kampanja.

Poslanike opozicije, kolege iz vladajuće strukture iz skupštinske sale ispratile su aplauzom.

Milorad Dodik je kazao da je opozicija upala u zamku i da drži lekcije vladajućima u ovom entitetu. Odbacio je navode kako su članovi SNSD-a većinom učestvovali u prijenosu nadležnosti.

- Godine 2005. SDS je prihvatio reformu odbrane. Doći ovdje i optuživati samo jednu stranu – nije tačno - poručio je Dodik.

Žestoko je napao opoziciju, predvođenu SDS-om i PDP-om, optužujući ih za izdaju. Također je ustvrdio da se u RS-u živi dobro i da nije tačno da ljudi samo odlaze, već se neki i vraćaju.