Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u decembru 2020. godine, odnosu na decembar 2019. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kalendarski prilagođena, veća je za 2,7%.

Pad industrijske proizvodnje bio je naročito izražen u prvim mjesecima pandemije i trajao je sve do septembra, procent pada industrijske proizvodnje redovno je bio preko četiri-pet posto. Tek od septembra pad je bio manji od dva posto, da bi u decembru znčajano porasla industrijska proizvodnja. Industrijska proizvodnja dobar je pokazatelj kretanja potražnje na domaćem i stranim tržištima, što onda znači i povećanje izvoza i u konačnici značajno utiče na BDP.

Ove tvrdnje potkrijepljuje i podatak Agencije za statistiku Bosne i Hercegovini o ukupnom prometu industrije Bosne i Hercegovine. U dеcеmbru 2020. u poređenju sa dеcеmbrоm 2019. ukupаn promet industrije, kalendarski prilagođen, u Bosni i Hercegovini bilјеži rast zа 9,7%. Na domaćem tržištu zabilјežen je pad za 2,0%, a na stranom tržištu rast za 23,3%.

Ovo se poklapa sa procjenama Međunarodnog monetarnog fonda. MMF procjenjuje da će svjetska ekonomija u 2021. godini porasti za 5,5%, nakon pada u 2020. godini od 3,5%.