Veliki hadronski sudarač, najveći akcelerator čestica na svijetu, koji se nalazi u blizini Ženeve, ponovno je pušten u rad poslije više od tri godine pauze tokom koje je povećana njegova snaga.

"Danas u podne dva snopa protona (čestice jezgre atoma) kružila su u suprotnim smjerovima duž prstena Velikog hadronskog sudarača dugačkog 27 kilometara", saopćila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

Zakopan 100 metara ispod zemlje na francusko-švicarskoj granici, gigantski prsten je bio u tehničkom zastoju od decembra 2018. zbog radova na održavanju i poboljšanju.

CERN-ov akcelerator čestica ili Veliki hadronski sudarač, nedaleko od Ženeve, korišten je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretiziralo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen prvi put u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

Otkrivanje Higsovog bozona donijelo je naučnicima Francoisu Englertu i Peteru Higgsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Fizičari smatraju da je Higsov bozon ključ objašnjenja strukture elementarnih čestica odnosno da potvrđuje teoriju Standardnog modela u fizici elementarnih čestica.