Vlasti Bangladeša izvršile su pritisak na mnoge Rohinje koji žive u prenatrpanim izbjegličkim kampovima na jugoistoku zemlje da se presele na udaljeni otok, tvrde iz organizacije Human Rights Watch.

U izvještaju pod nazivom "Otočni zatvor usred mora: preseljenje izbjeglica Rohinja u Bhasan Char u Bangladešu", HRW tvrdi da su vlasti mnoge Rohinje prebacile na ovaj otok bez njihovog pristanka i da im sada onemogućavaju da ga napuste.

"Vlada Bangladeša bori se s više od milion izbjeglica, ali prisiljavanje ljudi da odu na udaljeni otok stvara samo nove probleme", rekao je Bill Frelick iz HRW-a.

Oko 738 000 Rohinja stiglo je u Bangladeš nakon izbijanja kampanje progona i nasilja vojske susjedne Burme u avgjustu 2017. godine, što su UN opisale kao primjer etničkog čišćenja i mogućeg genocida, zločina protiv čovječnosti koji istražuju međunarodni sudovi.

Bangladeš je 2017. najavio kako namjerava da preseli nekih 100 000 Rohingya u Bhasan Char, otok od oko 40 kvadratnih kilometara i smješten u Bengalskom zaljevu.

Međutim, postupak je započeo tek prošlog decembra, zbog sumnji međunarodnih agencija o uslovima života na ovom otoku koji je poplavljen tokom sezone monsuna. Do sada je tamo premješteno oko 20 000 pripadnika ove progonjene manjine.

HRW je prošle godine intervjuirao 167 izbjeglica Rohinja, od kojih 117 na otoku, a ostatak u logorima Cox's Bazar, uključujući 53-godišnjaka koji je rekao da se skrivao kako bi izbjegao nasilno premještanje u Bhasan Char.

"Čak i ako umrem, odnijet će moje tijelo tamo. Ne želim ići na taj otok", rekao je muškarac za HRW koji je zatražio anonimnost.

Direktor HRW-a za Južnu Aziju, Meenakshi Ganguly, objašnjava da su, nakon što se nekoliko Rohinja počelo skrivati, vlasti Bangladeša počele oduzimati elektronske kartice koje posjeduju kako bi im se pružila pomoć. Drugi su, dodao je, dobrovoljno otišli na otok, iako nisu bili dobro informirani, vjerujući da će tamo dobiti plaću, posao ili bolju hranu.

Većina djece nema obrazovanje, od oko 8.495 djece u Bhasan Charu, samo oko 1.500 pohađa nastavu. Vlasti odbacuju optužbe i tvrde da su Rohinye dobrovoljno premjestili.