Trijumf sarajevske “Trojke” u Općini Centar na lokalnim izborima 2020. godine ubrzo se pokazao kao “pirova pobjeda” iz više razloga. Općina koja ima nesrazmjerno veliki budžet u odnosu na broj stanovnika i površinu krupan je zalogaj za “sklepanu” koaliciju koja nema iskustva u upravljanju institucija i vođenju procesa. Labava unutrašnja veza koja se temeljila na zajedničkom umišljenom neprijatelju počela je da pucu vrlo brzo čim su došla prva iskušenja: zapošljavanje, projekti, odnosi s kantonalnim preduzećima...

Zadnjih mjeseci stanje u Općini Centar kroz rat izjava i saopćenja pokazuje svu krhkost neprirodne koalicije. Bez obzira na jasne i vidljive dubioze, i dalje se slijepo drže njihovog osnovnog principa na kojem su i nastali, a to je “SDA je glavni krivac” za sve njihove neuspjehe. Ovaj stav posebno je vidljiv u odnosu načelnika Mandića prema nadležnim  institucijama kao što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine u slučaju izgradnje “trga” ispred zgrade “Sarajevo-šume”.

Tim povodom razgovaramo s Hamdijom Hasanovićem, predsjednikom Kluba SDA u Vijeću Općine Centar.

Nakon preuzimanja vlasti u Općini Centar od Naše stranke ova lokalna zajednica zbog pristupa u komunikaciji s drugim institucijama i građanima postaje konstanta u javnosti po negativnim konotacijama.

NEMA NOVIH VELIKIH PROJEKATA

Kada analiziramo velike i konkretne infrastrukturalne projekte koje je realizirala Mandićeva administracija u svom dosadašnjem radu, a koji nisu bili već započeti ili pripremljeni u mandatu načelnika Nedžada Ajnadžića, dolazimo do pravog stanja u Općini Centar. Postavlja se logično pitanje kuda ide Općina Centar na čelu s načelnikom Srđanom Mandićem.

“Kuda? Nažalost, nikuda. Stagnira jer i pored budžeta od 64.650.000 KM ne možemo se pohvaliti novim kapitalnim projektima. Kapacitet administracije nije upitan, ali organizacija rada i sistematizacija je sporna jer pravilnik o unutrašnjoj organizaciji na prijedlog načelnika usvaja Vijeće, što trenutno nije provedeno u Općini Centar. Tamo rade isti vrijedni državni službenici kao i za vrijeme ranijeg načelnika Nedžada Ajnadžića kada je realizovano jako mnogo velikih projekata. Dakle, kapacitet i znanje državnih službenika je neupitan, ali spajanje službi i upošljavanje novih radnika nažalost nisu doveli do podizanja kvaliteta i brže realizacije projekata. Naprotiv, ove promjene su dovele do usporavanja i otežavanja rada, ali i do demoralisanja radnika. Novi uposlenici koji su stranački podobni preko noći su postali novi pomoćnici načelnika bez dovoljno iskustva. Upravo priča o zapošljavanju stranačkog kadra je jedan od faktora neslaganja u koaliciji”, kaže za Stav Hamdija Hasanović.

Krivce za nerad načelnik Mandić pronalazi svuda osim u svojim postupcima, zbog toga se “vadi” na globalne okolnosti, ali vrlo oštro kritikuju NiP i njihove kadrove u kantonalnim preduzećima.

“Kada bismo pitali načelnika Mandića zašto nema realizacije novih projekata, on će prvo optužiti Vodovod i kanalizaciju za opstrukcije, zatim okolnosti izazvane pandemijom COVID, pa rat Rusije i Ukrajine, odnosno poskupljenje u građevinarstvu, zbog čega padaju tenderi, što je dijelom tačno. Međutim, ono što on radi u zadnje vrijeme jeste skretanje paženje sa suštinskih problema i potreba građana u Općini Centar. Primjeri za to su pokušaj otuđivanja vakufa-mukata, odnosno zgrade Austrije ambasade i izgradnja 'trga' ispred 'Sarajevo-šuma'. Ja bih volio da mogu da izdvojim jedan veliki projekt i da pohvalim rad Općine jer sam njen dio kroz Općinsko vijeće. Volio bih da mogu da kažem: to je izgrađeni neki sportski centar, igralište, saobraćajnica... Nažalost, rad načelnika Mandića se sveo na niz anketa vezanih za izgled parka Hastahane te ulaganje sredstava u parade i performanse. Ipak, ima nekoliko projekata koje moramo izdvojiti, a to je sanacija potoka Sušica na Koševskom Brdu, inkluzivni dječiji park kod BKC-a, zapošljavanje osoba s posebnim potrebama te omogućavanje građanima da dobiju i ovjere dokumente u mjesnim zajednicama. Zaista, ovo je jako malo s obzirom na mogućnosti Općine Centar i potrebe njenih građana”, smatra Hasanović.

NAJVEĆU CIJENU POPULIZMA U POLITICI PLAĆAJU GRAĐANI

Kampanja “Trojke” u Općini Centar i načelnika Mandića najvećim se dijelom temeljila na slučaju “Hastahana”, čiji epilog pokazuje ogromnu količinu populizma “Trojke”. S druge strane, načelnik Mandić otvara nove frontove sukoba s drugim nadležnim institucijama, kao što je aktuelni primjer uređenja prostora ispred “Sarajevo-šuma”. Na taj način “Trojka” pokazuje izrazitu sklonost populizmu i kad su opozicija i pozicija.

“Kad kažemo Srđan Mandić, možemo staviti znak jednakosti između njegova imena i parka Hastahane. Nažalost, uspio je da zaustavi izgradnju nove zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine i ne želi da potpiše građevinsku dozvolu, što će na kraju jako skupo koštati građane Općine Centar kroz sudski epilog.  To je najočitiji primjer da građani plaćaju najveću cijenu populizma u politici”, ističe Hasanović.

Zadnja saopćenja NiP-a i izjava Stevanovića pokazuje jasne sukobe među “Trojkom”. Očito je da je prva pukotina, koja je ustvari samo kula od karata, nastala u Općini Centar, gdje su skoncentrirani najveća moć, utjecaj i odgovornost.

“Priča o pucanju 'Trojke' počela je prošle godine, kada je načelnik Mandić optužio ViK za nerad i zastoj u rekonstrukciji Kranjčevićeve ulice. Znamo da kadar NiP-a upravlja ovim kantonalnim preduzećem. Nakon toga su krenule međustranačke optužbe. Osnovni faktor nezadovoljstva u koaliciji jeste u neradu općinske administracije jer očito je da Općina Centar stagnira. I ja se slažem po tom pitanju i osuđujem takvo stanje. Pored navedenog, tu su naravno i sporna stranačka zapošljavanja u izbornoj godini koja su dodatno uvećala jaz unutar 'Trojke'”, smatra Hasanović.

Odgovorna politika, odnosno odgovorna opozicija zahtijeva podršku za projekte od interesa građana koje predlaže ili realizuje vlast. SDA se u Općinskom vijeću po ovom pitanju pokazala da radi u interesu građana bez obzira na to ko je na vlasti. Takav odnos vijećnika ponekad je i predmet kritike od kolega iz vlastite stranke. 

“Odgovorna politika za mene je ona politika koja podržava sve ono što je u interesu građana. Za većinu mojih inicijativa dobio sam uglavnom jednoglasnu podršku. Međutim, ono što me jako boli jeste što nije došlo do realizacije tih inicijativa”, zaključuje na kraju razgovora za Stav Hamdija Hasanović.