Da se u Brčko distriktu BiH već duže vrijeme vodi specijalni rat za reviziju Konačne arbitražne odluke, pokazalo je i dokazalo Rješenje Apelacionog suda, po apelaciji gradonačelnika Eseda Kadrića. Kadrić je, naime, podnio apelaciju o neusklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti Distrikta s Konačnom arbitražnom odlukom, Statutom Distrikta, te nalozima supervizora. Apelacioni sud je odbio gradonačelnikov zahtjev uz vrlo sporno obrazloženje koje najblaže rečeno tukne na želje Milorada Dodika u entitetu RS i njegovih poslušnika u Distriktu da se ovlaštenja koja su entiteti trajno prenijeli na Distrikt mogu vratiti entitetima.

Pravni presedan kojim se Distrikt podvodi pod vlast entiteta, uz aminovanje Apelacionog suda, svakako zaslužuje širu pažnju i oštru reakciju javnosti, te podrobniju pravnu analizu. Nje bar zasad nema, ako izuzmemo tekstove brčanskog intelektualca Enesa Pašalića, koji se jedini javno bavi ovom temom.

Pašalić u tekstu “Brčanski Apelacioni sud u funkciji Konačne arbitražne odluke za Brčko”, objavljenom na portalu “brčanski-forum.com”, objašnjava i apelira: “Na taj se način, svakim danom, sve više i više, ostvaruje sukus želje R Srpske za uspostavljanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta R Srpske u Brčko Distriktu BiH. To je istinski smisao i značenje želje Drugoga (vlasti R Srpske i njenih predstavnika u Distriktu) objektivizirane u Rješenje Apelacionog suda Distrikta kojim se odbija žalba apelanta Kadrića u slučaju Zakona o advokatskoj djelatnosti. 'Čuvari' Distrikta, ako takvih još uvijek ima, krajnje je vrijeme da reagujete.”

Valja napomenuti da bi supervizor Mihael Scanlan trebao biti jedan od ključnih “čuvara” Distrikta. Odnosno, on je taj koji je zadužen i plaćen za dosljednu provedbu Konačne arbitražne odluke, koja je sastavni dio Ustava BiH. Njegov je posao i sankcioniranje onih koji vode antiustavnu i secesionističku politiku. Vrijeme je da to i uradi.