Nije problem Vici Zeljkoviću, sestriću Milorada Dodika i predsjedniku Fudbalskog saveza BiH, to što je uz pomoć izmišljenog Komiteta za hitnost odlučio ići “mimo svijeta” pa usred agresije na Ukrajinu po nalogu “daidže Milorada” zakazati prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Rusije.

Problem mu je što su “pojedini mediji” problematizirali taj potez i tako senzibilizirali veći dio ovdašnje javnosti koja je odlučno protiv te utakmice, što su Dodikovom malom odrješito kazali i ključni igrači reprezentacije.

No šteta je već počinjena, Bosni i Hercegovini je okrhnut dobar komad ionako malog ugleda i, čak da utakmica bude i otkazana, Dodikovi kerberi u državnim institucijama uradili su domaću zadaću.

Valja podsjetiti i na to da je UEFA suspendirala ruske reprezentacije i klubove na neodređeno vrijeme, a potez UEFA-e je slijedila i Međunarodna nogometna federacija (FIFA) te brojni drugi sportski savezi. Konačna odluka o tome hoće li utakmica protiv Rusa biti odigrana ili ne znat će se 10. oktobra nakon sjednice Izvršnog odbora FS BiH.

Za to vrijeme Milorad Dodik boravi u Moskvi, kamo je otišao po nove zadatke u procesu destabilizacije BiH i regije, a utakmica je dio te agende. “Činjenica da s vama održavamo komunikaciju jača našu poziciju. Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu s Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to”, rekao je Dodik, posebno naglasivši da će se lično potruditi da dođe do ovog susreta.

Milorad Dodik, totalno politički poražen u Predsjedništvu BiH, nastoji oko fudbalskog terena skupiti pokoji predizborni poen. Ako utakmica bude odigrana, FS BiH rizikuje izbacivanje svojih selekcija s međunarodnih takmičenja, što bi nesumnjivo bila velika pobjeda Zeljkovića i Milorada Dodika, njihove nakaradne politike, ali i nekolicine “domaćih izdajnika” u FS.