Nagradu “25. novembar” utemeljio je prije četiri godine sedmični časopis Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH i partnerstvo BBI banke, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019) i Halil Tikveša (2020).

Stručni žiri u 2020. godini činili su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, likovni umjetnik Džeko Hodžić, prof. dr. Sead Šemsović, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović i doc. dr. Nehrudin Rebihić.

Od 2019. godine nagrada “25. novembar” dodjeljuje se i u kategorijama za knjigu godine. U 2019. godini nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću za knjigu Nestorov pehar. 2020. godine nagrada za knjigu godine uručena je dr. Esadu Zgodiću za trilogiju Naučnici i upravljanje državom.

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini proširio je nagradu “25. novembar” s kategorijom “mladi pisci” te raspisao javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku. Stručni žiri dodijelio je 2020. godine u kategoriji “mladi pisci” nagradu Ahmedu Kurti za knjigu pjesama Nebeski senat.

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce bio je otvoren od 1. februara 2021. do 20. februara 2021, a stručni žiri, kojim u kategoriji “mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Imenom nagrade i datumom proglašenja pobjednika sedmičnik Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnji, drugi po redu konkurs nagrade “25. novembar” za mlade pisce pristiglo je dvadesetak neobjavljenih rukopisa iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Riječ je o rukopisima mladih autora, među kojima su i neki od strane književne kritike već prepoznati pjesnici, ali i oni koji se, koliko nam je poznato, prvi put javljaju s književnim rukopisima. Uz izuzetak jedne zbirke pripovjedaka, svi pristigli rukopisi zbirke su pjesama.

Stručni žiri odlučio je da u uži izbor ovogodišnjeg konkursa ulaze Mirnes Omerović sa zbirkom Prijedorska matura, Hasan Hasić sa zbirkom Koščato, Nermin Šehić sa zbirkom Sveta žitja kalemova, Ersan Muhović sa zbirkom Negacije. Dva mlada pjesnika iz ovogodišnjeg užeg izbora, Hasić i Muhović, toliko slični po emociji, a različiti u izrazu, također su bili u užem izboru za nagradu 2020. godine, a posebno raduje pomak koji su u estetskom smislu napravili u odnosu na prošlu godinu, kad su bili veoma zapaženi.

Omerović i Šehić, s druge strane, prvi put javljuju se na naš konkurs i pokazuju nesvakidašnji pjesnički talenat. Tradicijski slojevi i kulturološki kodovi koje ova dva mlada pjesnika na potpuno različite načine uspijevaju utkati u svoje pjesme bude nadu u svijetlu budućnost naše književne scene.

Uz nesumnjivi talenat koji su pokazali pjesnici izabrani u uži krug za nagradu, u njihovim pjesmama prisutna je i tematska disperzivnost koja se kreće od ljubavne poezije, preko ratnog pisma pa sve do zavičajne poezije pisane u ključu nove osjećajnosti