Omanski sultanat prvi je put u svojoj historiji dobio nasljednika. Oman je desetljećima dobijao vladara bizarnim zakonom koji je ostavio sultan Qaboos. On je svoj izbor za nasljednika napisao u koverti koju se smije otvoriti samo ako kraljevska porodica ne uspije postići konsenzus o nasljedniku u roku od tri dana od njegove smrti.

Prije godinu dana, Qaboosovi rođaci, samci i bez nasljednika, odlučili su preskočiti propis i proglasiti Haizama bin Tarika al Saida sultanom (65). Sada , u hostorijskom događaju za malu zemlju Perzijskog zaljeva, s populacijom od 4,8 miliona stanovnika, od čega su 45% stranci, sultan je iskoristio prvu godišnjicu svog stupanja na prijestolje da bi zakonom službeno odredio za svog nasljednika svog sina Sayida Theyazina bin Haizama bin Tarika, starog jedva 30 godina, narušavajući na taj način normu koju je ostavio rahmetli Qaboos.

Kraljevski dekret utvrđuje, prema tekstu koji je objavila državna televizija, "specifičan i stabilan mehanizam za prijenos vlasti u sultanatu i uspostavlja mehanizam za imenovanje prijestolonasljednika, pojašnjavajući njegove dužnosti i ovlasti i potvrđujući načelo carstva, zakona i nezavisnosti suda kao osnova za njegovu vladu. "

Uspon Sayida Theyazina bio je meteorski za monarhiju koja nije navikla na šokove. Njome je desetljećima vladala generacija povezana sa preminulim sultanom. "Investitori su dugo tražili od Omana da uspostavi stabilan sukcesijski sistem ali to se smatralo rizičnim jer bi moglo narušiti ravnotežu u kraljevskoj porodici. Čini se da strah više ne postoji", kaže analitičarka Cinzia Bianco.

Proboj Sayida počeo je prošlog avgusta. U rekonstrukciji vlade, otac ga je imenovao ministrom kulture, sporta i mladih. Od tada su njegovi javni nastupi u porastu, predsjedava sportskim događajima i događanjima kreiranim za omansku mladež. Iz njegove se biografije u zemlji koja se može pohvaliti svojom diskrecijom našlo malo detalja.

Diplomirao je politologiju na britanskom Univerzitetu u Oxfordu, 2013. godine stupio je u omansku diplomatsku službu i godinu dana kasnije započeo rad u njegovoj misiji u Londonu.

Vratio se kući nakon dolaska oca na prijestolje i tijekom prvih mjeseci pomagao mu je kao savjetnik. Njegov novi javni zadatak eliminira jednu od posebnosti Omana i približava njegovu kraljevsku porodicu susjednim zemljama.

"To nije pitanje prijestolonasljednika već nasljednika. To je titula, a ne položaj. Sultan će mu povjeriti određene odgovornosti, ali titula ne nosi precizne dužnosti", naglašava Elana DeLozier, politolog i stručnjak u regiji.

Više od jednog stoljeća i unatoč tome što nije imao sultan nije imao nasljednika, prijestolje je u Omanu prelazilo s oca na sina. Novi zakon sada štiti taj proces i utvrđuje kao obavezan da nasljednik bude prvorođeni muž sultana i da njegovi roditelji budu muslimani Omanci.

U slučaju da rahmetli sultan nema potomaka, prijestolje će naslijediti njegov stariji brat ili njegov prvorođeni. Nasljednik će zamijeniti sultana u onim događajima kojima najviša vlast ne može prisustvovati zbog "privremene zapreke".

Trenutni sultan, rođak Qaboosa, ima još jednog sina Bilaraba (25) i dvije kćeri. Sa 177 000 sljedbenika na svom Instagram računu i dosad neobičnim naslovom, Sayid se priprema za vladavinu.