Parlament Federacije izglasao je novu Vladu tog entiteta.

Sa 51 glasom za, jednim suzdržanim i dva protiv potvrđena je nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa Nerminom Nikšićem koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Članovi nove vlade položili su zakletvu. Zastupnici SDA neposredno prije glasanja napustili su sjednicu a nešto ranije su sjednicu napustili i zastupnici Demokratske fronte,

Nakon toga je predsjedavajuća Parlamenta zaključila raspravu i pozvala zastupnike da glasaju.

Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar će biti ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 je ministar zdravstva, a Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke.

U ime Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a Adnan Delić iz NiP-a će biti ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prije glasanja Mirsad Zaimović (SDA) je podsjetio da su ponudili rješenja, a da zauzvrat nisu imali nikakvu reakciju da se zakaže sjednica Ustavno-pravne komisije.

Fahrudin Skopljak (SDA) je govorio kako se danas bira Vlada FBiH na koju potpis nije dao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, odnosno, čiji je potpis zaobiđen.

“Zamislite da se to desilo Hrvatima, mislim da bismo prije tri mjeseca imali sjednicu Vijeća za implementaciju mira, vjerovatno i vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti. Zamislite da je predsjednik Bakir Izetbegović prije mjesec dana sjedio da ministrom vanjskih poslova recimo Irana i da je ministar Irana rekao kako se zalaže i učinit će sve sa predsjednikom Izetbegovićem da izborno zakonodavstvo u ovoj zemlji bude bazirano na šerijatskim propisima.

Bože sačuvaj šta bi se desilo, ko bi sve reagovao. Mi vidimo šta vi radite, samo što ovi diletanti iz petorke, šestorke, ne vide. Oni iz ogromne mržnje prema SDA, krv u očima im je kada se spomene SDA, ne vide šta radite i ogromne želje za fotelje”, rekao je Skopljak.

Zastupnik Nezir Pivić (SDA) se osvrnuo na nametanje odluka od Christiana Schmidta. “Krenulo je u izbornoj noći nametanje a jučer je nastavljeno na brutalan način. Kratkotrajne izmjene u pravu ne postoje. To je štimanje. Jučer je bio pijačni dan pa smo dobili i izmjene Krivičnog zakona opširne i vrlo nejasne. Pozivam Schmidta da Tužilaštvu prijavi eventualne političke korupcije. Obećali ste programsku vladu, vidimo da je nametnuta vlada gdje se ministri mogu mijenjati iz minute u minute iz sata u sat”, rekao je Pivić.