Još početkom 2019. godine na području Bosne i Hercegovine izvedena je velika akcija kodnog naziva "Farmer" u kojoj je tada uhapšeno više osoba zbog malverzacija s dodjelama traktora koje je 2012. godine našoj državi donirala Kina.

Sporni traktori trebali su biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon majskih poplava 2014. godine odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu, čija je vrijednost veća od milion KM, donira onom dijelu stanovništva koje je zahvaćeno poplavama. Problem cijele priče krije se u činjenici da je ova vrijedna donacija došla i u ruke onih koji nisu pretrpjeli nikakvu štetu. Dobar dio mehanizacije podijeljen je u područjima koja tokom poplava nisu ni bila poplavljena. Radi se o traktorima, laktofrizima za mlijeko, analizatorima za mlijeko, setovima za mužu i ostaloj opremi.

Predsjednik Komisije Federalne vlade, koji je bio zadužen za donošenje odluke o dodjeli traktora, bio je Ivica Mladina, savjetnik tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića, te je on bio jedan od uhapšenih u akciji krajem marta 2019. Tada je privedeno više osoba, a sumnja se da su od 2014. do polovine 2015. u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito podijelili i prodali poljoprivrednu mehanizaciju. U akciji je tada bio uhapšen i bivši ministar u Vladi FBiH Desnica Radivojević.

S obzirom na to da je u toku predizborna kampanja, a sve je jasnije kako su populističke metode "Trojke" poprilično istrošene, Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS i potpredsjednik Naroda i pravde, iz čista mira odlučio je prozvati Stranku demokratske akcije za kriminal s traktorima i to samo iz razloga što je tadašnjih ministar u Vlade FBiH Desnica Radivojević bio član SDA, dok se u isti mah pravi da uopće ne zna da je savjetnik njegovog koalicionog partnera Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije, bio alfa i omega spornog rasparčavanja traktora.

Trojkaši, uslijed nedostatka konkretnog plana i programa koje bi predstavili biračima, od početka predizborne kampanje služe se lažima i manipulacijama. Što je tragikomično, zbog nedostataka konkretnih argumenata kojima bi okrivili njima mrsku SDA, koriste se konstrukcijama koje uglavnom visoke funkcionere stranaka okupljenih u "Trojku" kriminaliziraju. Tako je i ovom slučaju...

Kada je konkretno riječ o NiP-u, dovoljno je pogledati u sadržaj njihovog promotivnog materijala i sve će biti jasno. Čini se da su na kandidatskim listama završili svi oni koji iole znaju progovoriti, a i zbog njihovog manjka i nešto manje rječitiji su dobili priliku. Jedan od njih je i Elvedin Okerić, potpredsjednik ove političke organizacije, nerealizirani karijerista iz SDA, koji kad god izađe za govornicu NiP-u odnese dva do tri posto glasova. 

Apropo detalja iz biografije Elvedina Okerića, valja istaći da je rođen 1979. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Na Općim izborima 2014. godine izabran je za poslanika u Skupštini KS. Predsjednik je Komisije za sigurnost Skupštine KS i član Tima za borbu protiv korupcije Vlade KS. Jedno vrijeme trenirao je i taekwondo. O kakvom se "stručnjaku" radi najbolje govori snimak od prije nekoliko godina koji je objavljen na YouTubeu, a u kojem on kao predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS nije u mogućnosti zapamtiti i ponoviti tri zaključka koja su članovi ovog tijela donijeli na održanoj sjednici. Ipak, moramo priznati da je u zadnje vrijeme sve opušteniji u javnim nastupima, ali njegove izjave i dalje su ostale lišene sadržaja.