Posljednji sastanak Milorada Dodika i Vladimira Putina prošao je dosta stidljivo i bez uobičajene euforije u manjem bh. entitetu RS, ali i u Srbiji. Tokom Dodikove posjete Rusiji neki od medija u bh. susjedstvu, prije svih crnogorske Vijesti i srbijanski Danas, objavili su tekstove u kojima stoji kako Aleksandar Vučić namjerava, uz pomoć američkog lobiste Richarda Grenella, srušiti Milorada Dodika.

Vijesti pišu kako je na sastanku u Washingtonu, kojem je prisustvovao i jedan od najbližih Vučićevih saradnika, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dogovarano rušenje Dodika i njegovo eliminiranje iz političkog života. Cilj je ukloniti Dodika i na njegovo mjesto instalirati Željku Cvijanović, koja je prije nekoliko sedmica boravila u Sjedinjenim Američkim Državama.

U trenucima kada širom Srbije desetine hiljada ljudi protestvuju protiv Vučićevog režima, kada je situacija na Kosovu suprotna željama Beograda, Vučić nastoji dobiti “bodove” kod stranih zvaničnika nametanjem sebe kao faktora stabilnosti koji radi na otklanjanju svih destruktivnih prepreka. Među kojima je i Milorad Dodik.

Grenell, diplomata s izuzetno bogatim iskustvom, bio je jedan od miljenika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, što mu je učvrstilo utjecaj među republikancima, a izvori regionalnih medija upravo sugeriraju na to da su Vučićevi saradnici bili u društvu republikanaca na navodno održanom sastanku.

Iako, prema ovim navodima, Dodik polahko gubi saveznike, NSRS je za petak zakazala novu sjednicu, a glavna tema će biti secesionizam. Dodik je najavio formiranje Vojske RS, navodeći da je za taj čin napisan i zakon.