Medžlis Islamske zajednice Mostar protivi se ekshumaciji grobova u Liska ulici te smatra kako je nedopustivo uopće o toj temi raspravljati bez konsultacija s Islamskom zajednicom.

"Za Islamsku zajednicu je nedopustivo da postoje uopće inicijative da se taj lokalitet ekshumira. Nedopustivo je da gradsko čelništvo organizira sastanke sa sličnim temama, da na tim sastancima učestvuju i neki Bošnjaci, a da se prethodno nisu konsultirali s Islamskom zajednicom. Izražavamo čuđenje nad činjenicom da je gradonačelnik Mostara prijedlog međunarodnih organizacija prihvatio ad hoc bez šire javne rasprave jer se radi o jako kompleksnom i osjetljivom pitanju", saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Dodaje se kako je lokalitet harema Kantarevac u Liska ulici nasilno oduzeta vakufska imovina te da Medžlis Islamske zajednice Mostar već godinama vodi administrativno-pravne procedure da se sva oduzeta vakufska imovina u procesu restitucije vrati Islamskoj zajednici, uključujući i lokalitet u Liska ulici.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar pozdravili su stav boračkih udruženja, porodica civilnih žrtava rata, nevladinih udruženja, kao i stav predsjednika Gradskog vijeća Mostara, koji se također protive ekshumaciji i preuređenju groblja u Liska ulici.

"Što se tiče izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata Medžlis Islamske zajednice Mostar smatra da je takav spomenik od izuzetno velike važnosti za budućnost građana Mostara, ali da lokalitet harema Kantarevac nije za to prikladno mjesto (…) Mostar za tako važan poduhvat ima druge parkove i druge javne površine neopterećene pravnim nasiljem", poručili su iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.